Zo maak je goede Instagram Reels in 6 stappen

door | apr 29, 2024

Je kent ongetwijfeld de video’s op Instagram wel, die heten ook wel Instagram Reels. Reels zijn korte video’s van enkele seconden tot anderhalve minuut. Deze video’s worden ook getoond aan mensen die je nog niet volgen, dus dat is een hele interessante manier om nieuwe mensen te bereiken. 

In deze blog leg ik je uit hoe je in 6 stappen goede Instagram Reels maakt! Hetzelfde principe is ook toe te passen op TikTok 🙂

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze aflevering!

6 stappen tot goede Instagram Reels

#1 Zoek naar trends en inspiratie

Met social media is het altijd aan te raden om in te spelen op trends. Op die manier kan je meeliften op het algoritme van populaire muziek en stijlen. 

Om trends te vinden op Instagram is het het makkelijkste om gewoon op het platform te scrollen. Kijk bij de pagina ‘Ontdekken’ en scroll door de pagina ‘Reels’. Als je een aantal keer hetzelfde voorbij ziet komen is de kans groot dat het een trend is. Dus kijk hoe je deze trend voor jezelf zou kunnen toepassen!

Daarnaast geeft het zoeken naar trends natuurlijk ook inspiratie. Zie je iets wat je aanspreekt? Sla het op! Zo kan je het niet meer kwijtraken.

Kleine tip: blijf hier niet al te lang door scrollen want het kan best wel verslavend zijn vind ik!

#2 Zoek muziek

Als je een Reel gaat maken kan je ervoor kiezen om een muziekje te gebruiken of je kunt het zelf inspreken. Voordat je gaat filmen is het fijn om al even na te denken over hoe je Reel in elkaar steekt. Wil je allemaal overgangen maken of ga je wat zinnen inspreken? Of ga je misschien dingen aanwijzen en een dansje doen? Als je een opzet voor jezelf hebt is het veel sneller om een goed nummer erbij te zoeken.

Ik sla zelf ook regelmatig nummers op als ik die voorbij zie komen. Of ze nou trending zijn of niet, als het me aanspreekt sla ik het gewoon op. 

#3 Neem de video op

Als je een idee hebt voor het onderwerp en de muziek is het tijd om je Reel op te nemen! Je kunt een video maken met beelden die je al hebt, maar je kunt het ook in de Instagram app zelf opnemen. Op die manier kan je de audio laten afspelen zodat je weet dat je video synchroon loopt. 

Wat het leven een stuk makkelijker maakt is om de timer te gebruiken. Hiermee kan je 3, 5 of 10 seconden instellen zodat je even klaar kunt gaan zitten/staan voordat de video begint te lopen. Je kunt ook instellen dat je je hand in beeld brengt om te starten en te eindigen met filmen. Ook heel makkelijk!

Het belangrijkste bij een Reel is dat het interessant is om naar te kijken. Je wilt het zo maken dat mensen je video blijven kijken. Want hoe langer mensen kijken, hoe beter je Reel scoort op het algoritme en dus aan meer mensen wordt getoond.

Instagram-Reels-Studio-Rocket-Power

#4 Bewerk de Reel

Nadat je alles hebt gefilmd ga je je Instagram Reel bewerken. Hier kan je stukjes weghalen met knippen en teksten in beeld zetten. Houd de tekst kort en uitnodigend om te lezen. Let erop dat je de tekst niet te hoog en te laag zet, anders is het niet te lezen vanuit de tijdlijn. 

Het kan een beetje priegelwerk zijn om de timing van de tekst goed te krijgen, maar Instagram helpt je daarbij met een kleine trilling als een andere tekst of fragment afloopt. Het is ook mogelijk om overgangen tussen verschillende stukken te zetten. Dat kan heel tof zijn, maar ook een overkill. Ik zou je aanraden om hiermee te spelen, maar het niet toe te voegen als het niet nodig is.

#5 Maak de caption

Nadat de Reel af is, schrijf je de tekst erbij. Meestal zie je bij Reels dat er geen hele lappen tekst bij de video staat, behalve als je in de Reel een teaser hebt zoals ‘Dit zijn de …’ of ‘Hoe ik …’. Dan wordt er vaak in de tekst de uitleg gegeven. 

Sluit je caption nog af met een aantal hashtags die aansluiten bij je doelgroep en het onderwerp. Hiervoor kan je ook inspiratie opdoen bij vergelijkbare accounts uit je niche met een groot aantal volgers. Ook voor de hoeveelheid hashtags is het aan te raden om bij grote accounts te kijken wat ze doen.

#6 Plaats de Reel

De laatste stap is om je Reel te gaan plaatsen. Je kunt hiervoor kiezen om deze op de hoofdpagina van je profiel te zetten, of enkel op de Instagram Reels pagina in je profiel. Als het niet zo’n serieuze Reel is zou je ervoor kunnen kiezen om deze niet op je hoofdpagina te zetten. 

Verder wil je ook nog een omslag instellen. Dit is de afbeelding die wordt getoond in je profiel. Zorg er hierbij voor dat het triggert om je Reel te gaan bekijken. Je kunt hiervoor een screenshot gebruiken uit de Reel, maar je kunt ook een losse afbeelding maken. In m’n template kit zitten ook een aantal Reel Covers.

En nu?

Wil je Instagram Reels maken? Super leuk! Het kan een enorme boost geven aan je zichtbaarheid omdat je nieuwe mensen kunt bereiken. Hiervoor doe je eerst onderzoek naar trends en muziek om inspiratie op te doen en een idee te bedenken. Daarna ga je de video opnemen en bewerken. En als dat klaar is maak je een caption en ga je de reel plaatsen.

Wil je meer leren over Instagram en andere online marketing kanalen? Volg dan mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Hier lees je er alles over.