Lessen van 2022

door | dec 26, 2022

Als ik zeg dat 2022 anders is verlopen dan ik had verwacht is dat geen overdrijving. Een jaar geleden bestond Studio Rocket Power nog uit 2 mensen en hadden we geen idee waar we naartoe wilden. Inmiddels ben ik in m’n eentje en heb ik een heel andere manier van ondernemen ontdekt.

In deze blog wil ik kort stilstaan bij de lessen die ik het afgelopen jaar heb ontdekt. Wil je zelf ook reflecteren? Bekijk dan deze blog: Hoe je reflecteren als ondernemer aanpakt en wat het je oplevert – 5 stappen en 32 voorbeelden van reflectievragen.

#1 Durf keuzes te maken

Als ondernemer verander je snel, je leert zoveel over jezelf. Dat kan ervoor zorgen dat je je bedrijf wilt aanpassen aan je nieuwe zelf. Of dat betekent dat je iets heel anders wilt gaan doen, een nieuw aanbod ontwikkelen of misschien klanten loslaten: dat kan behoorlijk spannend zijn. 

Hierbij is het heel belangrijk om keuzes te durven maken. Niet eindeloos voor je uit blijven schuiven, maar te kiezen. Ik heb dit ook genoeg gehad het afgelopen jaar. Kiezen om alleen verder te gaan, het hele bedrijf omgooien, webinars geven en samenwerkingen aangaan. De ene keuze heeft meer impact dan de andere, maar door te kiezen kan je verder. 

Ik liep bijvoorbeeld al een tijd met het idee om webinars te gaan geven, maar ik bleef het uitstellen omdat ik druk was. Opeens viel het me op dat ik bleef uitstellen wanneer ik ze ging geven en daar was ik klaar mee. Dus ik maakte de keuze om ze gewoon direct in te plannen en te gaan geven. Toen ging ik als een speer met m’n webinar maken!

#2 Doe waar je blij van wordt

Hoeveel werk doe je wat je niet echt te gek vindt? Super zonde van je tijd energie toch? M’n thema van 2022 was om meer plezier te hebben, lekker mogen spelen met m’n bedrijf. Ik moet eerlijk toegeven dat dat niet constant is gelukt, maar ik probeer wel veel meer naar m’n hart te luisteren. Lijkt iets slim maar word ik er diep van binnen niet enthousiast van? Dan doe ik het niet. 

Als ik super enthousiast ben over een bepaald idee ga ik daar lekker mee aan de slag. Ik geloof er in dat als je er zelf blij van wordt dit ook zo overkomt op anderen. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan met m’n podcast, VIP-dag en cursus Kickstart je Online Marketing. Sta ik er 100% achter? Dan ga ik dat gewoon doen! Vaak levert dit ook nog eens veel meer op.

#3 Maak tijd voor jezelf

De afgelopen maanden ben ik behoorlijk druk geweest met klanten wat ik hartstikke leuk vindt, maar ik heb ook tijd nodig om aan m’n eigen bedrijf te werken. Ik wil minstens 1 dag per week kunnen besteden aan Studio Rocket Power omdat ik daar veel energie van krijg. Of het nou een blog schrijven is, aan een aanbod werken of webinars geven: ik vind het fantastisch! 

Om te garanderen dat ik genoeg tijd heb voor mezelf neem ik de regie over m’n agenda. Op maandag en vrijdagmiddag heb ik in principe geen afspraken. Dan kan ik de week lekker beginnen met aan m’n bedrijf werken en de week ook weer rustig afsluiten. Meestal bepaal ik van te voren al waar ik op die momenten aan ga werken, maar soms voel ik op het moment wat ik wil doen als dat wat anders is dan ik had bedacht. 

Een ander voordeel van deze eigen tijd is dat ik ook ruimte heb om niks te doen als dat nodig is. Sowieso plan ik nooit m’n hele dag vol met afspraken nek aan nek, daar krijg ik alleen maar stress van. Maar zeker na een drukke tijd is het ook belangrijk om te kunnen rusten. Soms komt er dan gewoon niks uit m’n handen omdat ik moe ben, dan is het heerlijk als ik daar tijd voor heb. Meestal is het niet zo dat ik dan de hele dag niks doe, maar ik kan dan tussendoor even relaxen, ‘s ochtends rustig opstarten of eerder stoppen bijvoorbeeld.

Plan dus ook zeker tijd voor jezelf, om aan jezelf en je bedrijf te werken! Al is het maar 1 uurtje per week, gun jezelf en je bedrijf dat.

#4 Wees duidelijk

Hoe goed ben jij in grenzen aangeven? In principe ben ik heel flexibel, maar hoe drukker je wordt hoe minder ruimte hiervoor is. Als ik een afspraak maak met iemand verwacht ik dat die wordt nagekomen, dat doe ik immers zelf ook. Ik heb wel gemerkt dat het heel belangrijk is om duidelijke afspraken te maken en mensen op de consequenties te wijzen als deze niet worden nagekomen. Je mag soms ook streng zijn, maar kunt dit prima op een vriendelijke manier overbrengen.

Durf voor jezelf op te komen en jezelf het beste te gunnen. Zeg bijvoorbeeld nee tegen een klant die je eigenlijk niks vindt, vraag de prijs die je waard bent en geef je grenzen aan. Mensen hebben hier ook behoefte aan om richting te hebben. Dus denk niet dat je lastig bent, je helpt mensen juist verder door duidelijk te zijn.

#5 Doe niet te moeilijk

Heb je wel eens last van perfectionisme? Heel soms kan ik blijven hangen in ideeën omdat het nog niet goed genoeg zou zijn. Maar dit is dikke onzin, want als het voor mij een 6 is, is het voor een ander al een 10. Blijf niet alles overdenken. De echte inzichten komen pas als je in actie komt!

Gooi die post online, vraag hulp, begin en heb plezier. Denk niet direct in bezwaren of hoeveel werk iets wel niet zou kunnen zijn. Je weet nooit wat voor moois het je kan brengen! Ga het doen en je zult zien dat het allemaal goedkomt. 

Wat je dromen ook zijn, ik hoop dat je in 2023 stappen zet om er dichterbij te komen. Ik weet zeker dat je het kunt topper!

Voor nu wil ik je uit de grond van m’n hart bedanken voor het lezen van deze blog. Ik vind het fantastisch dat je onderdeel bent van m’n Studio Rocket Power familie. Je bent prachtig.

Ik wens je hele fijne feestdagen en een ontzettend liefdevol, plezierig, succesvol en gezond 2023! Ga ik nu lekker relaxen 🙂

Heel veel liefs en tot snel,

Rosalie