Hoe moet je starten met storytelling? Wat is het, waarom is het belangrijk en hoe pas je het toe in je content? 7 tips en voorbeelden

door | okt 24, 2022

*Tik, tik, tik* Oh hey! Wat leuk dat je hier bent! Ik zit hier lekker op m’n kantoor, de zon schijnt door de beslagen ramen naar binnen en ik denk ‘waar zal ik nu weer eens een blog over schrijven?’. Denkend aan jou kom ik tot de conclusie om te schrijven over starten met storytelling.

Ik vond dat best wel lastig in het begin, zag mezelf nooit als een verhalenverteller. Kennis delen, top. Mensen bewust maken van het belang van branding en marketing, ook super. Maar daar een heel verhaal omheen vertellen? Mwa. Geen idee waar ik moest beginnen.

Laat me je 1 ding vertellen voordat ik je alles ga uitleggen over starten met storytelling: iedereen kan het leren! Kom er lekker bij zitten en neem alles in je op 🙂

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat is storytelling en waarom is het belangrijk?

Starten-met-storytelling-Studio-Rocket-Power
Quote over starten met storytelling

Denk maar eens terug aan meetings en presentaties die je hebt bijgewoond. Waarschijnlijk kan je alleen degene herinneren die een bepaalde indruk op je hebben gemaakt, goed of slecht. 

Nu hoop ik natuurlijk dat je vooral veel positieve herinneringen hebt waarbij je tijdens de presentatie helemaal werd meegenomen in een verhaal. In dat geval is storytelling goed toegepast, oftewel: verhalen vertellen.

Verhalen zorgen er namelijk voor dat we informatie kunnen verwerken, onthouden en eventueel doorgeven. Als er geen verhaal is, valt er vrij weinig te onthouden zoals je misschien wel hebt gemerkt. Storytelling draait erom dat je de luisteraar meeneemt in een ervaring waarbij allerlei emotionele reacties worden opgewekt. Hierdoor voel je je verbonden met de persoon die het vertelt en je vertrouwen in diegene groeit omdat je het herkent. Tadaaa, dat is natuurlijk ook wat je wilt voor je eigen bedrijf!

Dit kan je natuurlijk ook inzetten voor je merk en marketing. Door te starten met storytelling zal je ideale klant zich verbonden voelen met je op emotioneel niveau. 

Zelfs als jij er écht van overtuigd ben dat je verhaal niet interessant genoeg is, zal ik je een geheim van storytelling verklappen. Je kunt ALTIJD interessante en goede verhalen vertellen. Hoe saai het onderwerp ook is. Overal ligt namelijk potentie voor een goed verhaal. 

Hoe pas je storytelling toe in je content? 7 tips

#1 Houd je doelgroep in gedachten

Ik zou mezelf niet zijn als we niet beginnen met je doelgroep. Als je gaat starten met storytelling, net zoals met elk stuk content, is het belangrijk om even stil te staan voor wie je het maakt. Kruip in het hoofd van de ontvanger. Wat drijft ze? Waar lopen ze op vast? Wat willen ze van je horen? Hoe verwoorden ze deze zaken? Benoem deze zaken in hun woorden in je content en het zal ze vele malen meer aanspreken dan wanneer je het alleen maar vanuit jezelf vertelt. 

Lees ook vooral deze blog voor meer hulp hierbij: Tone of voice: hoe spreek jij je doelgroep aan?

#2 Vertel een duidelijke boodschap

Sommige mensen kunnen verhalen vertellen waar de ontvanger eigenlijk niks aan heeft, het is gewoon gebakken lucht. Op z’n tijd wel lekker, maar het is ook frustrerend als er geen boodschap is. Waarom zou je dan je tijd verspillen aan het consumeren van content toch?

En daarnaast geeft het ook niet veel vertrouwen in jou als je visie, kennis of iets van nut ontbreekt. Als je gaat starten met storytelling en je content maken is het daarom slim om eerst ook even stil te staan bij wat je nou eigenlijk wilt vertellen met je content. Wat wil je dat mensen meenemen? Verwerk dit dan ook in je verhaal!

#3 Maak het persoonlijk

Storytelling gaat over mensen, over jouw en mijn verhalen. Vertel dan ook over je eigen ervaringen en neem mensen daarin mee! Je hoeft niet alles te delen, maar zorg er wel voor dat mensen die klik met je voelen als je je authentieke verhaal deelt. Misschien vind je dit nog wel het engste als je gaat starten met storytelling, maar het zal je zoveel brengen als je vanuit jezelf vertelt. 

Deel bijvoorbeeld eens iets wat je hebt meegemaakt, wat je dacht, een les die je hebt geleerd of een grap die je maakte. Hoe persoonlijker, hoe meer herkenbaar het zal zijn.

#4 Houd het spannend

Je wilt natuurlijk niet dat mensen na 1 zin al denken ‘saaaaii’. Je wilt juist dat ze door blijven lezen! Hiervoor kan het al helpen als je gaat starten met storytelling in je content, dat je niet direct de clue deelt. Zie het zo dat je de lezer meeneemt op een ontdekkingsreis en ze pas op het eind ontdekken waar je ze naartoe hebt geleid. Mensen moeten helemaal opgezogen worden in je content zodat ze wel tot het einde moeten lezen omdat ze zo nieuwsgierig zijn!

#5 Maak er een logisch verhaal van

Misschien herken je het wel van films en series: ze switchen constant tussen periodes. De ene seconde kijk je naar de huidige periode en ineens zit je weer 5 jaar terug. Nu heb ik daar persoonlijk niet zoveel moeite mee, maar anderen wel.

Zeker in geschreven content is het onmogelijk om door te hebben waar je je bevindt als de context ontbreekt. Zorg er dus voor dat elke zin een logisch vervolg is van die ervoor, anders raak je mensen kwijt. Het kan hierbij helpen om je content te maken en later nog een keer te bekijken om te zien of het helemaal logisch is. En zeker als je start met storytelling kan het slim zijn om een ander je content te laten checken hierop.

#6 Geef voorbeelden

Ze zeggen wel eens ‘show, don’t tell‘. Als je een situatie kunt schetsen die mensen zich volledig kunnen inbeelden, worden ze helemaal erin opgezogen. Woorden an sich geven ons geen gevoel, maar een ervaring dus wel. 

Hierbij kan je goed uit je eigen ervaring putten om een relevant voorbeeld toe te voegen zodat mensen zich herkennen in je content. Zo heb ik dat bijvoorbeeld ook een paar keer gedaan al om ervoor te zorgen dat jij denkt ‘yes, dit ken ik’. Dan is de rest van je verhaal ook veel logischer!

#7 Vertel details

Details zorgen ervoor dat we ons nog beter kunnen verplaatsen in een situatie. Lees deze 2 voorbeelden maar eens:

  1. Ik zit in m’n kantoor achter m’n laptop deze blog te schrijven.
  2. Ik zit in een blauw fluffy vest op m’n zolderkantoor, waar de zon door de beslagen ramen schijnt. Tussen de planten in zit ik achter m’n laptop lekker deze blog te tikken en ondertussen m’n enorme mok thee te drinken.

Bij welke heb je een beter beeld van de situatie? Precies, nummer 2. 

Details helpen ons ook vaak een verhaal beter te onthouden. Als je nu ineens de zon door een beslagen raam ziet schijnen moet je misschien wel aan deze blog denken haha. Hoe visueler je een situatie kunt schetsen, hoe meer mensen zich verbonden met jou en je content voelen. Probeer dus echt die details toe te voegen in je content als je gaat starten met storytelling!

En nu?

Wil je gaan starten met storytelling? Super tof! Het is een ontzettend krachtig middel om aan de band met je doelgroep te werken. Bij het vertellen van je verhaal is het belangrijk om je doelgroep in gedachten te houden, een duidelijke boodschap te vertellen en het persoonlijk maken. Daarbij wil je je content spannend houden, er een logisch verhaal van maken en deel je voorbeelden en details. 

Wil je meer leren over storytelling? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn en hoe je alles uit je verhaal haalt! Lees hier meer over de cursus.