9 manieren om het vertrouwen in je website te verbeteren

door | mrt 8, 2022

Kom je wel eens van die oude, lelijke websites tegen die amper werken? Waar bijna geen informatie op staat of dat het slecht werkt? Wat doet dat met jouw vertrouwen in het bedrijf achter die website? Ik heb daar persoonlijk weinig vertrouwen in. Maar vertrouwen in je website is wel belangrijk.

Als ik zo’n slechte website zie ga ik bijvoorbeeld niet zo snel iets kopen. Ik zoek wel verder naar iemand die wel een betrouwbare website heeft. Er zijn een aantal onderdelen waar zo’n website aan voldoet. Ik leg je deze manieren uit om het vertrouwen in je website te verbeteren.

Verbeter het vertrouwen in je website

#1 Professioneel design

Het eerste wat we vaak opmerken is het ontwerp. Ziet het er ontzettend oubollig uit of is het professioneel en uniek? Bij het eerste denken we meteen dat het hele bedrijf ouderwets is en hebben we ook minder vertrouwen. Als we zien dat het een eigen ontwerp heeft dat er professioneel en modern uitziet is ons vertrouwen direct een stuk groter.

Let er dus ook op bij je eigen website. Gebruik een mooi template of laat het ontwerpen door een expert. Dit straalt direct veel meer professionaliteit uit en zorgt voor veel meer vertrouwen in je website. 

#2 Gebruiksvriendelijk

Stel je hebt op iets gegoogled en komt direct op een 404-pagina terecht. Of je klikt ergens op bij de website en vervolgens gebeurt er niks. Of je kunt niet vinden wat je zoekt. Irritant toch? Dan is de website totaal niet gebruiksvriendelijk.

Ik klik dat soort websites direct weg. Ook als ze niet goed werken op mobiel. Dan ga ik wel naar het volgende zoekresultaat. Test dan ook de gebruiksvriendelijkheid van je eigen website. Controleer of alle links werken, of je website op mobiel ook goed te gebruiken is en dat mensen alles makkelijk kunnen vinden. Gebruik ook een duidelijk menu en duidelijke knoppen. Dat draagt allemaal bij aan het vertrouwen in je website. 

#3 Sterke boodschap

Kom je wel eens een website tegen waarbij je geen idee hebt wat het bedrijf nou precies doet? Vaak haken we dan ook snel af. Heldere communicatie is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat bezoekers blijven hangen. Zet op je homepage duidelijk neer wat je doet en voor wie. Een sterke boodschap komt ook in de andere teksten terug, maar let er dus vooral op dat je dit bovenaan de pagina’s doet. Als het onduidelijk is gaan mensen weg, dus duidelijke communicatie is belangrijk voor het vertrouwen in je bedrijf en je website.

#4 Eigen foto’s

Wat ik vaak zie op websites is dat er stockfoto’s worden gebruikt. Het zijn altijd dezelfde lachende mensen of mooie achtergronden. Dat maakt het heel onpersoonlijk. Ik krijg op die manier totaal geen beeld van de personen achter het bedrijf.

Om het vertrouwen in je website te verbeteren maak je dus gebruik van eigen foto’s. Het liefst van een goede kwaliteit, dit draagt ook bij aan de professionaliteit. Laat jezelf zien, dan voelen de bezoekers zich direct veel meer verbonden aan jou en je website!

#5 Reviews

Een onderdeel wat echt niet mag ontbreken op je website zijn reviews. Ervaringen van anderen dragen enorm bij aan het vertrouwen. Plaats ze op je homepage en op elke salespage. Let erop dat ze actueel en waardevol zijn, dat is belangrijk voor het vertrouwen in je website. Meer lezen over wat goede reviews zijn, hoe je eraan komt en waar je ze nog meer kunt gebruiken lees je hier: Tips om meer goede reviews te krijgen en hoe je ze kunt inzetten.

#6 Content marketing

Een goede manier om het vertrouwen in je website te verbeteren is door blogs te plaatsen. Op deze manier kun je je kennis en ervaringen delen aan bezoekers. Zo zien ze dat je echt verstand hebt van het onderwerp. Ook is deze vorm van content marketing een goede manier om je website actueel te houden en hoger in Google te komen. Als mensen zien dat je bijvoorbeeld elke maand een nieuwe blog plaatst weten ze dat er echt iemand achter zit.

Een andere vorm van content marketing die je kunt toepassen op je website is de mogelijkheid voor bezoekers om zich aan te melden voor je nieuwsbrief of gratis weggever. Zet erbij wat voor mails je stuurt en hoe vaak. Zodra mensen dan deze mail van je ontvangen krijgen ze ook direct meer vertrouwen in je. 

Let er bij beide vormen wel op dat je hier consistent in bent. Kies hoe vaak je een blog en/of mail wilt sturen en houd je hier dan aan. Kies liever voor minder vaak wat je wel volhoudt, dan dat je heel enthousiast begint maar al snel afhaakt. Consistentie is ook belangrijk voor vertrouwen.

#7 Contactgegevens

Ik krijg direct meer vertrouwen in een bedrijf als ik contactgegevens vind. Dit kan alleen een e-mailadres zijn, maar mag ook een telefoonnummer of adres. Maak een aparte contactpagina en zet je contactgegevens ook nog in je footer onder elke pagina. Door deze gegevens te tonen laat je zien dat je een echt persoon bent waar mensen contact mee kunnen opnemen. Dit leidt direct tot meer vertrouwen in je website. 

#8 Social media

Een combinatie van content marketing en contactgegevens is social media. Heb je social media accounts? Plaats dan een linkje hier naartoe op je website. Zo kunnen mensen je volgen, maar zien ze ook direct hoe actueel dit is. Daarnaast is het ook een laagdrempelige manier om met je in contact te komen en meer over je te leren kennen. Het is dus eigenlijk een win-win! 

#9 Veiligheid

Als de inhoud, werking en ontwerp allemaal kloppen blijft er alleen nog veiligheid over. Een belangrijke manier om het vertrouwen in je website te vergroten is door een veilige website te hebben. Dit klinkt misschien vrij logisch, maar toch is niet elke website veilig. Sommige websites zijn niet eens te bezoeken omdat de browser een melding geeft over een onveilige website. Dat is toch zonde?!

Wat je hiervoor kunt doen is een SSL-certificaat installeren op je website. De meeste hostingpartijen bieden gratis een Let’s Encrypt SSL-certificaat aan die je met 1 klik kunt installeren. Controleer of jij dit ook hebt en dat je hele website https voor de link heeft staan. Dan weet je zeker dat je website veilig is!

En nu?

Hoe scoort jouw website op deze punten? Het vertrouwen in je website worden hierdoor beïnvloed. Check of je een professioneel ontwerp hebt, je website gebruiksvriendelijk is en veilig te gebruiken. Heb je al een sterke boodschap, eigen foto’s, reviews, content marketing, contactgegevens en een link naar je social media erop staan? Dan ben je goed bezig! Anders is er ruimte voor verbetering.

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Stuur dan vooral even een mailtje of DM op Instagram en dan kijken we met je mee of we je website kunnen verbeteren!