Alles over marktonderzoek: wat is het, waarom moet je het doen en hoe doe je het? 4 stappen

door | sep 4, 2023

Als je net begint met een bedrijf of het ontwikkelen van een nieuw aanbod is het ontzettend belangrijk om goed marktonderzoek te doen. Nu heeft marktonderzoek een redelijk slecht imago – mensen hebben er geen zin in en zien de toegevoegde waarde ervan niet – terwijl het dus wel essentieel is. 

In deze blog leg ik alles uit over marktonderzoek. Wat het is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het aanpakt!

Wat is marktonderzoek?

Marktonderzoek is een proces waarbij je inzicht verzamelt van de markt, je doelgroep en de concurrentie. Dit kan je doen met interviews, kwantitatief en kwalitatief onderzoek en zelf vannacht je computer. Door de markt en je klanten beter te begrijpen kan je een beter aanbod creëren waar behoefte aan is en waar kansen liggen.

Waarom is marktonderzoek belangrijk?

Marktonderzoek doen heeft de volgende voordelen:

  1. Beter inzicht in je doelgroep. Je ontdekt wat de problemen, behoeften, eigenschappen en voorkeuren zijn van je doelgroep. En je komt ook nog eens met ze in contact!
  2. Richting voor strategie. Dankzij de input kan je niet alleen een beter aanbod ontwikkelen, maar ook kiezen hoe je je doelgroep bereikt. Welke kanalen moet je inzetten? Wat voor content moet je maken? 
  3. Kansen zien. Omdat je kijkt naar je concurrenten en de trends zie je precies wat al veel wordt gedaan en vooral wat er nog mist. Benut de zaken die goed gaan en innoveer wat nog beter kan. 
  4. Betere keuzes kunnen maken. Dankzij de input weet je beter waar je je tijd, geld en energie in moet steken. Je kunt natuurlijk ook feedback verzamelen voor je ideeën om deze verder te verbeteren.

Hoe pak je marktonderzoek aan?

Doelgroep

Je marktonderzoek begint bij je doelgroep. Je kunt met ze in gesprek, een enquête plaatsen of zelf informatie verzamelen. Kijk bijvoorbeeld waar ze zich bevinden en wie van je concurrenten ze al volgen. 

Daarnaast kan je ook je doelgroep inzetten voor input voor je online product. Vraag bijvoorbeeld aan ze wat ze graag zouden willen zien in je product. Wat voor vragen hebben ze? Wat hebben ze nodig? Wat voor vorm vinden ze prettig? Wat mag het kosten? 

Als je in een online groep zit met je doelgroep is het ook interessant om hierin te kijken wat vaak voorbij komt. Vaak geven mensen goed aan wat ze willen door de vragen die ze stellen of de frustraties die ze uiten. Aan jou de taak om dat te achterhalen!

Alles over doelgroeponderzoek lees je hier: Goed doelgroeponderzoek doen in 5 stappen.

Concurrenten

Na je doelgroeponderzoek kijk je bij je marktonderzoek naar je concurrenten. Waarmee onderscheiden ze zich? Wat voor aanbod hebben ze? Welke prijzen vragen ze? Welke doelgroep hebben ze en hoe spreken ze die aan? Wat voor marketingstrategie hebben ze? Allemaal super interessant! 

Noteer hierbij voor jezelf ook op wat je hun sterke en zwakke punten vindt. Dit geeft je namelijk veel input voor wat je zelf ook zou kunnen proberen en waar er vooral gaten zitten die jij met je online product kunt opvullen!

Let er alleen wel op dat je anderen niet gaat kopiëren, maar dat je het gebruikt om te zien wat je aanspreekt en wat je juist anders zou doen. Je wilt je ten slotte onderscheiden, dan zul je het ook op een andere manier moeten doen dan de rest!

Marktonderzoek-Studio-Rocket-Power

Trends

Een ander belangrijk onderdeel bij marktonderzoek zijn de trends. Zijn er nieuwe ontwikkelingen voor een aanbod of doelgroep? Worden er nieuwe technologieën en tools ingezet die je zelf ook zou kunnen gebruiken? 

Of misschien hebben concurrenten wel iets heel bijzonders bedacht. Dat zegt natuurlijk niet dat jij dat ook zou moeten doen, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je vakgebied. 

Vergeet niet dat onderzoek naar trends niet eenmalig is, maar je constant als marktonderzoek zou moeten blijven doen. En alsjeblieft: pas niet alles aan omdat je een bepaalde trend ziet. Trends zijn namelijk tijdelijk. Verander alleen zaken als de trend je enorm aanspreekt en er ook veel vraag naar is.

Data verzamelen en analyseren

Bij alle voorgaande stappen van marktonderzoek geldt dat je je data moet verzamelen. Maak een document met inzichten, stel goede vragen in gesprekken en enquêtes en vergeet niet zowel kwalitatieve maar ook kwantitatieve data te verzamelen. 

Na het verzamelen van de data zul je dit moeten analyseren en concluderen. Als je het slim hebt verzameld scheelt dit tijdens het analyseren. Markeer wat je opvalt, zoals antwoorden die je vaak tegenkomt of juist uitschieters. 

Om je marktonderzoek goed af te sluiten kan het slim zijn om een kort stukje te schrijven over de verschillende onderdelen, wat je is opgevallen en wat je hiervan wilt gebruiken. Met deze antwoorden kan je weer verder!

En nu?

Marktonderzoek is ontzettend belangrijk voor je bedrijf. Het is in feite duiken in je doelgroep, concurrenten en de trends om te zien waar er kansen voor je liggen. Zo krijg je niet alleen beter inzicht, maar kan je ook betere keuzes maken en kansen grijpen. Verzamel belangrijke data en analyseer dit om je bedrijf en aanbod te ontwikkelen en verbeteren zodat iedereen bij jou wilt kopen!

Wil je eens sparren over waar kansen voor jou liggen om het beste online product PLUS marketingstrategie te ontwikkelen? Plan dan een losse coachingsessie in! Dan gaan we een uur in jouw situatie duiken en deel ik al m’n kennis en inspiratie met je. Alles over deze losse sessie vind je hier.