Ik krijg weleens de vraag “wat is slimmer: eerst m’n product maken en dan verkopen of eerst verkopen en dan maken?”. Terechte vraag, want er valt voor beiden wat te zeggen! Uiteindelijk denk ik dat het vooral afhankelijk is van wat er voor jou het beste voelt.
In deze blog ga ik de voor- en nadelen van beide uitleggen en wat ik zelf altijd doe (en vaak ook aanraad)!
Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcast!
Eerst verkopen
Dit advies hoor ik vaak van business coaches. Het grootste voordeel is dat je een goed beeld krijgt van de vraag naar je aanbod, zonder dat je er al veel tijd in hebt gestoken. Dus stel dat je het niet verkocht krijgt, dan heb je geen tijd verspild. En als je het wel verkoopt, dan weet je dat er dus ook genoeg interesse is in je idee.
Voor sommige ondernemers werkt het ook goed om eerst te gaan verkopen als een stok achter de deur. Immers, als het gekocht is moet je het ook gaan leveren. Persoonlijk hou ik hier niet zo van, want dan moeten klanten ook wachten totdat het af is. En zeker bij een groot product, zoals een cursus, kan het best een tijd duren voordat je kunt leveren. Bij een klein product kan het minder kwaad. Dit kan dus ook best druk geven voor jezelf als je met een strakke deadline zit, maar voor sommigen motiveert dat juist.
Ik verkoop persoonlijk niks voordat ik er al mee bezig ben, want het lijkt mij lastig om iets te verkopen zonder de details te weten en zaken te kunnen tonen. Want in feite verkoop je een idee. Zolang je het duidelijk kunt uitleggen wat het is en je uiteindelijk ook dat oplevert, zou het geen probleem moeten zijn.
Eerst maken
Je kunt ook wachten met het verkopen van je product totdat het helemaal af is. In dat geval weet je exact wat je gaat verkopen en kan je dus ook veel duidelijker communiceren. Je weet echter niet of er ook behoefte is aan je product of dat er bepaalde wensen zijn van je doelgroep (behalve als je dat van tevoren al onderzocht hebt natuurlijk). Hierdoor is er geen garantie voor succes, maar heb je er al wel tijd in gestoken.
Een ander nadeel is dat je geen cashflow hebt totdat je product klaar is om te verkopen. Dus alle moeite die in je aanbod zit verdien je niet automatisch terug. Als je al genoeg geld verdiend, hoeft dit geen probleem te zijn.
En als laatste is er nog een voordeel wat ook een nadeel kan zijn als je gaat wachten tot je product helemaal af is om te verkopen. En dat is dat er geen druk is voor een deadline. Dat kan natuurlijk fijn zijn, maar vaak betekent het ook dat het niet afkomt. Veel mensen hebben dan helaas niet de discipline om steeds aan het aanbod te gaan werken als er geen stok achter de deur is.
Wat ik doe
In deze situatie kies ik zelf meestal voor de tussenweg. En dat is al wel het aanbod maken, maar er ook al over delen. Op die manier interesseer je namelijk al mensen voor je aanbod. Dus dan vertel ik er al over en laat ik zien waar ik mee bezig ben. Zie het als een zachte lancering.
Wat hierbij ook nog interessant kan zijn om te doen is om met een wachtlijst en/of early bird prijs te werken. Dus stel je maakt een cursus, maar je bent daar nog wel een tijd mee bezig. Je wilt potentiële klanten op de hoogte houden en een mooie aanbieding doen. Dan kan je een formulier maken waarna mensen op de wachtlijst komen te staan. Dan kan je voor deze mensen een speciale aanbieding maken die je alleen krijgt als je op de wachtlijst staat. Een of twee weken voordat je aanbod af is, stuur je deze wachtlijst enkele mails met een aanbieding van bijvoorbeeld 20% korting. Of je geeft er iets bij i.p.v. korting.
Ditzelfde early bird aanbod kan je ook voor iedereen beschikbaar maken als ze al wel willen kopen, maar je aanbod nog niet helemaal af is. Het is dan dus wel grotendeels klaar, maar nog niet voor 100%. Nadat je aanbod af is loopt de early bird af en kunnen klanten het voor de volle prijs kopen.
Als je aanbod volledig klaar is, is het ook slim om het nog uitgebreid te promoten. Dus geef een webinar, post er vaak over op social media, maak een podcast erover en een nieuwsbrief. Overal wil je erover vertellen!
En vergeet dit ook niet vol te houden, 1 keer over je aanbod vertellen is bij lange na niet genoeg. Niet iedereen heeft het nog gezien, laat staan dat ze het hebben opgeslagen. Probeer er minstens een maand over te delen en meerdere keren per platform. Als je denkt dat mensen het nu wel weten is dat niet zo :).
En nu?
Maak dus een keuze wat het beste bij je past. Misschien voelt de ene variant ook beter bij een bepaald aanbod dan bij een ander aanbod. Maar doe het in ieder geval op je eigen manier!
En wil je meer leren over het maken en verkopen van een ijzersterk online product? Volg dan m’n cursus Maak je Online Product! Hier leer je alles over de juiste vorm kiezen, goede inhoud maken, professioneel vormgeven en alles automatiseren. Hier lees je alles erover!