Hoe komt je bedrijf in Google te staan? 5 tips om met Google Mijn Bedrijf gratis je (lokale) vindbaarheid te vergroten!

door | okt 31, 2022

Staat jouw bedrijf in Google als je er naar zoekt? Meestal als je zoekt naar de bedrijfsnaam zie je rechts in beeld de informatie van het bedrijf staan. Dit noem je ook wel ‘Google mijn bedrijf’. Als je dit hebt aangemaakt wordt je bedrijf beter getoond in Google en kom je dus hoger in de zoekresultaten te staan. Hoger scoren in Google bereik je ook met SEO of Google Ads, maar dat kost beiden meer werk en met adverteren ook geld.

In deze blog wil ik je 5 tips geven hoe je bedrijf in Google gratis beter wordt gevonden!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

5 tips om je bedrijf in Google beter vindbaar te maken

#1 Maak een Google Mijn Bedrijf aan

Soms denken mensen dat Google automatisch alle bedrijven weet, maar dat is helaas niet waar. Als je wilt dat jouw bedrijf in Google ook in zo’n overzichtelijk blokje rechts komt te staan, moet je zelf een Google Mijn Bedrijf aanmaken. 

Het is heel eenvoudig om te doen. Ga naar deze website: https://www.google.com/intl/nl_nl/business/ en maak een account aan of log in met je zakelijke Gmail account. Google leidt je zelf door een aantal stappen om informatie toe te voegen. Dit gaat vrij snel. Het enige wat je nog moet doen is je bedrijf verifiëren. Hiervoor ontvang je een brief op het adres wat je hebt opgegeven met een code. Zodra je deze code hebt opgegeven wordt je bedrijf in Google getoond.

#2 Voeg categoriën toe

In Google mijn bedrijf kan je meerdere categorieën toevoegen, maar let erop dat je de meest relevante categorie instelt als primaire categorie. Stel je hebt een webshop voor dameskleding, gebruik dan de categorie ‘Damesmode’ als primaire categorie i.p.v. ‘kleding’. Daarnaast kan je nog andere relevante categorieën toevoegen. Hier is geen vast maximum voor, maar zorg er wel voor dat ze daadwerkelijk relevant zijn. Je kunt typen in het veld en Google geeft aan welke categorieën je kunt gebruiken.

#3 Voeg relevante informatie toe

Google houdt van complete informatie, dus voeg alle informatie toe die potentiële klanten nodig kunnen hebben. Denk aan openingstijden, omschrijving van je bedrijf, locatie en contactgegevens. Afhankelijk van de categorieën kan je ook nog services, een menukaart of producten toevoegen.

#4 Voeg foto’s toe

Ik vind het zelf altijd fijn om foto’s te kijken van een bedrijf in Google voordat ik langsga, zeker bij een restaurant of winkel. Maar ook als je alleen jezelf verkoopt is dit relevant. Mensen kopen van jou, laat dan ook jezelf zien! Daarnaast is het ook interessant om foto’s toe te voegen van je aanbod. Stel je logo en omslagfoto in en upload nog meer relevante afbeeldingen.

#5 Beheer je reviews

Het hebben van reviews bij je bedrijf in Google geeft een enorme boost voor je vindbaarheid. Vraag klanten daarom of ze een review over je kunnen schrijven op je Google mijn bedrijf! 

Ook is het mogelijk om te reageren op ontvangen reviews. Ik zou je persoonlijk afraden om eventuele negatieve reviews te verwijderen (tenzij het spam is uiteraard). Het kan voor het vertrouwen geen kwaad als je geen gemiddelde van 5 sterren hebt. Zie het juist als een kans om te laten zien aan potentiële klanten hoe je omgaat met dit soort negativiteit, dat zorgt ook enorm voor het vertrouwen.

Bedrijf in Google - Google mijn bedrijf reviews - Studio Rocket Power

Extra tip: voeg afspraken toe

In Google mijn bedrijf kan je de mogelijkheid om direct een afspraak met je in te plannen toevoegen. Dit heeft geen invloed op je vindbaarheid, maar het is wel interessant voor nieuwe klanten. Zeker als je bijvoorbeeld een kapper bent of massages aanbiedt, dan is het fijn als mensen met 1 klik direct een afspraak met je kunnen inplannen. Ik heb zelf de link naar m’n gratis inspiratiesessie toegevoegd aan Google mijn bedrijf, zodat mensen dat ook makkelijk kunnen doen. Is het proberen waard!

En nu?

Wil je ook dat jouw bedrijf in Google komt te staan? Super slim voor je vindbaarheid! Daarmee kom je namelijk hoger in Google. Ik heb 5 tips met je gedeeld om je bedrijf in Google te krijgen, namelijk dat je allereerst een Google Mijn Bedrijf aan moet maken. Daarna voeg je de juiste categorieën, relevante informatie en foto’s toe. Zorg ervoor dat je je reviews goed beheert en als extra’tje kan het interessant zijn om de mogelijkheid tot afspraken maken toe te voegen.

Wil je meer tips over vindbaarheid? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Lees hier meer over de cursus.