Succesvol ondernemen: houd je aan deze 5 regels voor je bedrijf en marketing

door | apr 3, 2023

Ondernemen is niet eenvoudig, ook al wordt het regelmatig zo beweerd. Het maakt niet uit hoe goed je bent in je eigen vakgebied, ondernemen is een vak apart. Maarja, je wilt wel graag succesvol ondernemen. Dus hoe krijg je dat voor elkaar? Ik ben al een aantal jaar bezig en de lessen die ikzelf heb geleerd, bij m’n klanten merk en van andere succesvolle ondernemers heb meegekregen lees je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

5 spelregels voor succesvol ondernemen

#1 Neem verantwoordelijkheid

Succesvol ondernemen kan niet als je niet 100% de commitment ervoor aangaat. Dat betekent voor de leuke kanten (geld, klanten, bekendheid) maar ook voor de minder leuke kanten (haters, problemen rondom geld). Je zult alles moeten accepteren, net zoals dat het resultaat 100% jouw verantwoordelijkheid is. Ik zie teveel ondernemers die hun succes laten afhangen van anderen. Als het niet gaat zoals je wilt is dat niet de schuld van het weer, een algoritme of iemand anders. 

Geef jezelf een schop onder je kont als je succesvol wilt zijn. Maak met jezelf afspraken en kom deze na. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een off-day of lastige tijden, maar hou op met jezelf klein houden en bullshit te vertellen. Dat levert je namelijk niks op.

Succesvol-ondernemen-Studio-Rocket-Power

#2 Maak er een prioriteit van

Ik hoor zoveel ondernemers zeggen dat ze wel ambities en grote dromen hebben, maar vervolgens zetten ze niet de stappen om dit te doen. Succesvol ondernemen zal dus echt een prioriteit moeten zijn. Dat betekent elke week tijd plannen om AAN je bedrijf en marketing te werken. 

Maak tijd om in je cijfers te duiken, content te maken, je bedrijf onder de loep te nemen, nieuwe dingen te ontwikkelen, samenwerkingen te zoeken en ga zo maar door. En het belangrijkste: doe het! Als er een taak voorbij komt, ga dan niet je bedrijf en marketing opschuiven, maar juist die taak. Als je het eenmaal uitstelt, blijf je hiermee bezig en kom je niet vooruit.

#3 Daag jezelf uit en blijf leren

Succesvol ondernemen komt je niet zomaar aanwaaien. De meeste ondernemers waren al heel goed in hun eigen vakgebied, maar moesten ook goed leren ondernemen. Hiervoor is het belangrijk om je onder te dompelen in kennis, maar ook juist gaan doen!

Ga lekker experimenteren in je bedrijf, blijf nieuwsgierig. Ontwikkel een heel nieuw aanbod, ga eens adverteren, maak heel andere content dan anders. Niks is te gek, ga kijken wat het doet. Door te experimenteren daag je niet alleen je comfortzone uit, maar kan je ook enorm veel leren. 

Naast zelf kennis zoeken en proberen kan het ook interessant zijn om de hulp in te schakelen van experts. Denk bijvoorbeeld aan marketeers, business coaches, salestijgers, webdesigners etc. Op de vlakken waar je nog niks van weet is enorm veel winst te behalen als je direct kunt meeliften op de kennis van ondernemers die staan waar jij wilt zijn. Het kost natuurlijk wel geld, maar dan kan je in korte tijd grote stappen zetten.

#4 Maak een plan en ga meten

Succesvol ondernemen begint met een plan. Van een beetje flierefluiten als ze er zin in hadden zijn weinig mensen echt succesvol geworden. Dat betekent echter niet dat je een enorm groot en strak plan moet maken waardoor je de komende jaren vastzit. Voor iedereen werkt dit anders.

Voor sommige ondernemers werkt het heel goed om super concrete doelen te stellen, voor de ander blokkeert dit juist. Wel is het hoe dan ook goed om duidelijk neer te zetten wat je doet, voor wie, wat je aanbod is en welke acties je gaat zetten om dit te verkopen. Op deze manier breng je een duidelijke focus aan zodat je niet elke dag naar je laptop gaat zitten staren en weer wat nieuws gaat bedenken. Anders blijf je in deze cirkel hangen. Hoe je een marketingstrategie formuleert lees je hier: Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten

Vervolgens is het ook belangrijk om inzicht te hebben in je data. Denk aan websitebezoekers, downloads, volgers en verkopen. Hoe meer je kunt herleiden waar een verkoop uitkomt, hoe beter. Zonder meten heb je namelijk geen idee hoe je bedrijf ervoor staat en welke acties wel en niet werken. Super zonde van je tijd natuurlijk als je dat besteed aan iets wat niet werkt!

Ik raad klanten altijd aan om minstens 1 keer per maand in hun cijfers te duiken. Deze kan je dan in een overzicht zetten zodat je ook het verloop hiervan inzichtelijk hebt. Persoonlijk kijk ik elke week wel, ook omdat ik het leuk vind. Zet het in je agenda en hou je aan je afspraak. Het hoeft niet langer te duren dan een uur.

#5 Omring je met de juiste mensen

De grootste les in succesvol ondernemen voor mij was toch wel om de juiste mensen om je heen te zoeken. Op deze manier heb je een groter netwerk waar je je aan omhoog kunt trekken. Dit kunnen experts zijn om van te leren, maar ook andere ondernemers die verder dan jij zijn. 

Wat ook super belangrijk is: mensen die je supporten. Zeker als je weinig ondernemers om je heen hebt kan dat wel eenzaam zijn, dan snapt niet iedereen je. Hoe fijn is het als je mensen hebt die je inspireren en motiveren om door te gaan? En die met je meedenken en kunnen helpen? Vind ik super waardevol! Kijk dus ook of je hiervoor mensen kunt zoeken of begin bijvoorbeeld een mastermind (groep om mee te sparren). Wil je eens met mij sparren? Stuur me gerust een berichtje of plan een gratis inspiratiesessie in!

En als laatste: bevind je waar je doelgroep zit. Het is lastig om klanten te krijgen als ze niet van je bestaan afweten. Onderzoek dus waar ze zijn en toon jezelf hier ook.

En nu?

Wil je succesvol ondernemen? Top, ik geloof dat dat zeker mogelijk is! Het is alleen niet zo makkelijk als het vaak wordt gepretendeerd, het is hard werken en doorzetten. De belangrijkste lessen die ik heb geleerd, bij m’n klanten heb gezien en bij grote ondernemers heb gezien zijn toch wel om verantwoordelijkheid te nemen en een prioriteit te maken van je bedrijf en marketing. Daag jezelf uit en blijf leren, maak een plan en ga meten en omring je met de juiste mensen.  

Kan je wel wat hulp gebruiken met je business? Plan dan een gratis inspiratiesessie met me in. Dan kunnen we samen even sparren over je bedrijf, marketing en dromen, vind ik altijd heel leuk! Niks te verliezen en je wint er heel veel mee. Het is volledig gratis, dus plan je sessie gerust in via deze link: Inspiratiesessie.