Wat zijn de voor- en nadelen van AI gegenereerde content? + 3 handige tools

door | jan 2, 2023

Misschien heb je al wat stukken AI gegenereerde content gezien. Denk aan teksten, foto’s en video’s. Ik vind het persoonlijk bizar hoe er beelden kunnen worden gegenereerd van mensen die helemaal niet bestaan. Super handig voor stockfoto’s bijvoorbeeld. 

Er zijn ook diverse AI’s die hele teksten voor je kunnen maken, je hoeft alleen een paar vragen in te vullen en binnen enkele seconden is je verhaal klaar! Misschien is deze blog ook wel door AI geschreven, je weet het niet (ik heb het zelf geschreven hoor haha).

Ik vind AI gegenereerde content super interessant dus ik wil graag de voor- en nadelen hiervan met je delen zodat je er zelf ook eventueel mee aan de slag kunt!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

De voordelen van AI gegenereerde content

AI gegenereerde content heeft een aantal voordelen voor jou als ondernemer.

#1 Het geeft je inspiratie

Heb je last van een writer’s block of even geen idee wat je nou weer wilt schrijven? Dan kan AI gegenereerde content je van inspiratie voorzien. Geef je onderwerp op, zet de AI aan het werk en ongetwijfeld krijg je inspiratie voor een stuk content

Afhankelijk van de generator kan je onderwerpen, titels, zinnen, social media posts, klantbeloftes, slogans, advertenties en hele websiteteksten laten schrijven. Misschien geeft het je wel inspiratie voor een leuke invalshoek, een bepaalt feitje of het onderwerp.

#2 Het geeft je snelheid

Niemand kan in enkele seconden een enorm stuk content produceren of redigeren. AI gegenereerde content wordt zo snel gemaakt, verbeterd en opgebouwd. Stel dat je een blog hebt geschreven en je wilt hier een social media post voor maken, dan kan je dat laten doen door AI. Of je wilt je blog laten controleren op spelling, opbouw en of het duidelijk is, dan kan je AI daar ook voor inzetten. Kan je nagaan hoeveel tijd dit scheelt en hoe groter de kwaliteit wordt!

#3 Het is schaalbaar

AI gegenereerde content is ontzettend schaalbaar. Geef het input en je krijgt onwijs veel content zonder er zelf veel tijd in te moeten steken. Laat de AI in enkele seconden een aantal perfecte blogs voor je schrijven die SEO geoptimaliseerd zijn en antwoord geven op de vragen van je doelgroep. Maak hier vervolgens ook weer social media posts van en je kunt wel even vooruit! En nog een voordeel: het is goedkoper dan mensen hiervoor in te huren.

De nadelen van AI gegenereerde content

Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar AI gegenereerde content heeft ook nog een aantal belangrijke nadelen.

#1 Het is onpersoonlijk

Je kunt bij generators soms wel aangeven of je tekst formeel moet zijn of niet, maar de AI gegenereerde content zal nooit exact hetzelfde zijn als jij. Hoe meer mensen een generator gebruiken, hoe meer content op elkaar lijkt. Als je authenticiteit belangrijk vindt kan je niet zo’n tekstgenerator gebruiken, want het zal nooit uniek zijn zoals jij. 

Je eigen humor, visie en grapjes zullen niet terugkomen in de AI gegenereerde content, dus de content zal ook niet goed werken voor de relatie met je doelgroep.

#2 Het is alleen feitelijk

Als je content wilt hebben met feiten en data is AI gegenereerde content perfect. Gevoel, grapjes, vernieuwende meningen en eigen ervaringen zullen ontbreken. Daarbij is het ook de vraag of alle feiten kloppen in de content. De AI’s hebben geleerd van alles wat ze konden vinden, maar dat zegt natuurlijk niet dat hier geen fake news tussen zit. Dus check je AI gegenereerde content altijd op feitelijkheid voordat je zelf onjuistheden verspreid.

#3 De context ontbreekt

AI heeft geleerd van alle content op het internet. Zo ook van bijvoorbeeld buitenlandse sites. Wetgeving uit Duitsland hoeft in Nederland niet te gelden, maar niet alle AI heeft dat besef van context. Ook kleine verschillen in cultuur, taalgebruik en gewoontes zal de AI niet kennen. Alleen al in diverse regio’s in Nederland gelden er weer andere gebruiken. Deze verschillen zullen dus ook niet goed terugkomen in je AI gegenereerde content. 

Ook zullen vertalingen niet altijd kloppen. Veel AI’s zijn Engelstalig (er is immers veel meer Engelstalige data dan Nederlands) en vertalen ze de content naar het Nederlands. Net zoals bij Google Translate zal een groot deel wel kloppen, maar niet alles. Dus vergeet dit ook niet te controleren.

3 tools voor AI gegenereerde content

Aangezien AI zo snel gaat zijn er onwijs veel mogelijkheden van platformen die content voor je kunnen genereren. Ik heb zelf 3 tools die ik wel eens gebruik die ik nog even wil benoemen:

#1 Jasper. Kan alle soorten content schrijven, maar is niet gratis. Ze bieden een gratis trial, daarna kost het $29. Ze bieden vele talen aan, support, templates en een plugin voor in Google Chrome.

#2 Wordtune.

AI-gegenereerde-content-Wordtune-Studio-Rocket-Power
Wordtune

Helpt je met herschrijven. Je kunt 10 rewrites per dag gratis laten uitvoeren.

#3 QuillBot.

AI-gegenereerde-content-Quillbot-Studio-Rocket-Power
QuillBot

Helpt ook met redigeren waarbij je kunt instellen wat voor soort tekst je wilt, zoals zakelijk of met creatief. Je kunt het gratis gebruiken tot 125 woorden. Ze hebben ook een optie voor plagiaatcontrole (betaald).

En nu?

Ben jij geïnteresseerd in AI gegenereerde content? Super cool! Ik denk dat AI in de toekomst veel impact gaat hebben, dus het is altijd slim om op de hoogte te blijven.

AI gegenereerde content heeft als voordelen dat het je inspiratie kan geven, je snelheid geeft en schaalbaar is. Het kan je enorm helpen met kleine taken zoals een blog checken, een social media post schrijven of een goede titel bedenken.

Maar deze content heeft ook een aantal nadelen. Het is onpersoonlijk, alleen feitelijk en niet altijd correct. Het zal nooit zo worden als content die je helemaal zelf maakt.

Ik zou zeggen: ga eens met die AI spelen, zoals bij https://www.jasper.ai/ en https://zyro.com/nl/ai/content-generator. Vergeet alleen niet je content te checken en je eigen te maken! 

Wil je meer leren over content maken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Hier lees je alles over deze cursus.