Waarom is personal branding belangrijk?

door | feb 10, 2021

Personal branding is een ontzettend hip woord en de term vliegt je om de oren. En dat is maar goed ook, want personal branding is enorm belangrijk!

Bereik je op dit moment jouw ideale klant niet? Denk je dat je je niet meer kunt onderscheiden in jouw overvolle markt omdat zoveel mensen al hetzelfde doen? Heb je geen duidelijke strategie en schiet je daarom met losse flodders?

Dan is het tijd dat jij aan je personal brand gaat werken! Waarom is personal branding belangrijk? In deze blog leggen we je uit wat personal branding is, waarom je eraan moet werken en hoe je dit kunt doen.

Wat is personal branding?

Personal branding draait erom dat je van jezelf een merk maakt. Hierbij bouwen potentiële klanten een relatie op met de persoon achter het bedrijf. En dat is super belangrijk, want mensen kopen van mensen. 

Het maakt niet uit of je een groot of klein bedrijf hebt, je kunt altijd persoonlijk blijven. Je zet jouw unieke eigenschappen en talenten in om een positieve indruk bij jouw ideale klant achter te laten. Zo kan jij je onderscheiden van de rest! Het is namelijk veel lastiger om je te onderscheiden met je aanbod, maar je kunt je heel eenvoudig onderscheiden met dat wat jou al uniek maakt: WIE JIJ BENT!

Personal branding omvat verschillende onderdelen.

Purpose & missie

Wat is jouw bestaansrecht? Jouw reden van bestaan is een ontzettend belangrijk onderdeel van de fundering van jouw bedrijf. Als je dit helder hebt kan je dit ook gaan uitdragen aan de wereld. Met je missie bepaal je HOE je invulling gaat geven aan je purpose.

Doelgroep

Wie is jouw ideale klant? Durf hier heel specifiek te kiezen wie dit is. Hierdoor leer je ze goed kennen en kan je jouw boodschap hierop aanpassen. We denken vaak dat we hier niet specifiek in hoeven te zijn, maar dat moet wel. Als je dit niet doet, zal je jouw ideale klant ook nooit aantrekken.

Merkwaarden

Waar sta je voor? Creëer een unieke plek in het hoofd van jouw ideale klant met jouw onderscheidende vermogen. Dit doe je door unieke merkwaarden te kiezen en terug te laten komen in jouw verhaal. 

Verhaal

Met jouw unieke boodschap en een sterke tone of voice raak je jouw ideale klant. Zorg ervoor dat jouw doelgroep zich aangesproken voelt met jouw verhaal. Durf jouw verhaal te delen, want het is de moeite waard! 

Visuele identiteit

Als de fundering staat en je verhaal helder is wil je dit ook visueel maken met een onderscheidende uitstraling! Bepaal jouw eigen stijl en ontwikkel een consistente uitstraling. Je wilt natuurlijk dat jouw ideale klant je direct herkent en dat jouw uitstraling ze aanspreekt!

Waarom is personal branding belangrijk?

Wil jij de go-to persoon worden in jouw niche? Consistent jouw droomklant aantrekken? Wil jij zichtbaar zijn op een manier die 100% bij je past? En jezelf elke maand een goed salaris kunnen uitkeren?

Dan MOET je aan je personal brand werken! Als jij jezelf niet zichtbaar maakt op je eigen manier zal je ook geen klanten aantrekken. 

Met personal branding werk je aan 3 belangrijke onderdelen in het koopproces van jouw ideale klant.

#1 Authenticiteit

Een personal brand is natuurlijk persoonlijk, niemand kan dat van jou kopiëren. Hierdoor kan je een authentiek merk neerzetten. Door jouw energie en kennis te delen worden jouw ideale klanten vanzelf enthousiast. Het zorgt ervoor dat jij 100% jezelf kunt zijn en laten zien. Dat geeft enorm veel zelfvertrouwen en hiermee kan jij dat ook overbrengen naar anderen.

#2 Vertrouwen

Doordat je een persoonlijke band opbouwt met jouw doelgroep zorg je voor een emotionele connectie. Mensen weten wie je bent en waar je voor staat waardoor ze vertrouwen in je hebben. Niet alleen in jou, maar ook in de kwaliteit van je aanbod.

#3 Herkenning

Als je consistent bent in je uitstraling en boodschap gaan mensen je herkennen. Als mensen online zitten te scrollen zien ze direct dat jij het bent. Hierdoor gaan ze zich op een gegeven moment meer op hun gemak voelen bij jouw brand en dit zorgt ervoor dat ze eerder een aankoop bij jou doen. Dit kun je opbouwen door op een consistente manier aanwezig te zijn bij jouw doelgroep. Denk hierbij aan aanwezigheid in hun social feed of bijvoorbeeld via een nieuwsbrief. 

Ook voor jezelf is een goede branding belangrijk. Het is heel gemakkelijk om van idee naar idee te dwalen, waardoor je originele doelen al snel naar de achtergrond verdwijnen. Een duidelijke branding strategie zorgt ervoor dat je gefocust blijft. Je kunt altijd een stapje terugnemen en je afvragen: past dit nog bij mijn kernwaarden? Jouw brand helpt je strategisch te zijn en blijven.

Wat houdt je op dit moment nog tegen om aan jouw Personal Brand te werken?

Nu je weet wat personal branding is en waarom het zo belangrijk is, wat stopt jou nou écht om eraan te werken?

Tijd? Geld? Of gaat al je aandacht voornamelijk uit naar je aanbod? Een grote denkfout die veel mensen maken is dat je EERST een sterk aanbod moeten hebben, voordat je gaat focussen op het aantrekken van klanten. 

Maar het probleem is, wanneer jij net start met ondernemen, heb je in de meeste gevallen nog geen publiek.. Wat ga je dan in vredesnaam doen met je aanbod als je het nog aan NIEMAND kan verkopen? Het doel van een sterk aanbod is toch om het te verkopen?

Maar hoe pak je het dan aan?

En een extra stapje om in de actie te komen is je aan te melden voor mijn cursus Ontwerp je Merk en Huisstijl.

Hierin leer je het proces om zelf een unieke en professionele huisstijl en branding op te zetten. Begin met een stevige fundering en ontwerp daarna een professioneel logo, passende kleuren, aansluitende typografie en beeldmateriaal wat de juiste sfeer overbrengt! Voor maar 75 euro excl. start je vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen stijl zodat je jouw business vol zelfvertrouwen kunt gaan promoten.