Een digitale strategie: wat is het en hoe stel je het op?

door | okt 27, 2020

“Aim For The Stars Reach The Moon”. De titel van het boek van Conor Patterson legt in de basis al uit wat een strategie is. Je richt je op de sterren en als resultaat beland je op de maan. 

Een strategie is een plan hoe je je doelen gaat bereiken. Het is belangrijk om een totale strategie als bedrijf te hebben. We zeggen dan ook niet dat je alleen maar een digitale strategie moet hebben, het moet juist onderdeel zijn van de totale strategie van een bedrijf. Zeker in het digitale tijdperk waarin we leven is het belangrijk om een strategie te ontwikkelen die geoptimaliseerd is voor online. 

Wat is strategie?

Een plan waarmee je doelstellingen op lange termijn kunt realiseren. Voor een sterke en succesvolle strategie is een goed begrip van verschillende facetten nodig: doelgroep, organisatie en doelstellingen. Met de term digitale strategie bedoelen we een strategie die zich niet alleen focust op online, maar die wel geoptimaliseerd is voor het digitale tijdperk

Vergis je niet, een strategie opstellen is niet eenvoudig. Bij elk facet heb je te maken met vragen over het hoe, wat en waarom. Daarnaast veranderen zaken snel in de online wereld. Je krijgt ook nog eens te maken met algoritmes. Een strategie is daarmee niet iets wat je eenmalig in beton giet en in een documentje typt. Blijf er kritisch op, pas het aan waar nodig en zorg dat het niet in een lade belandt!

#1 Je doelgroep beter begrijpen

Een succesvolle strategie gaat uit van een heldere doelgroep. Door goed te specificeren wie dit zijn, hoe je ze kunt aanspreken en op welke kanalen je ze kunt bereiken zorg je ervoor dat je resultaten haalt. 

Hoe je deze taal kunt bepalen? Ten eerste kun je onderzoek doen naar waar jouw potentiële klant naar zoekt. Kijk naar de zoekwoorden om een goed beeld te krijgen van de bewoording die ze gebruiken en de antwoorden waar ze naar zoeken. De tweede tip ligt misschien wat voor de hand, maar: ga met ze praten! Vraag naar hun behoeftes, kijk wat ze raakt en luister goed naar het taalgebruik.

Dit klinkt misschien logisch, maar vaak gaan bedrijven uit van hun eigen perspectief zonder te onderzoeken of dit wel klopt. Hierdoor worden de basisbeginselen uit het oog verloren en dat is zonde!

#2 Hoe krijg je jouw merk in het hoofd van je klant?

Een succesvolle strategie heeft een heldere positionering nodig over het bedrijf om een unieke positie in de hersenen van de doelgroep te veroveren. Onderzoek hoe de markt eruit ziet. Welke concurrenten heb je? Wat is hun aanbod en het prijspeil? Wat is de slogan en welke USP zit hierin? Hoe hebben ze dit verwoord en wat is de uitstraling? 

De propositie en positionering moeten aansluiten bij het bedrijf en bij haar (potentiële) klanten. Door kort maar krachtig te formuleren waarom een klant voor jouw merk moet kiezen en dit consistent te gebruiken ontstaat een krachtige merkbeleving.

#3 Van A naar B: hoe ga je je doel halen?

Een succesvolle strategie heeft concrete doelstellingen om resultaten te meten. Hiervoor maak je een paar grote doelen die je vervolgens vertaald naar kleine actiegerichte doelen. Meten moet geen doel zijn, maar een middel om je doel te bereiken.

In een overzichtelijk dashboard meet je regelmatig de voortgang om bij te kunnen sturen. Je moet een strategie hebben, maar wel flexibel genoeg zijn om je plan aan te passen als dat noodzakelijk en onderbouwd is. Jij moet je bedrijf sturen met je strategie, niet andersom.

#4 Hoe kies je de juiste middelen op het juiste moment in de klantreis?

Een succesvolle strategie is gebaseerd op een duidelijke klantreis. Door dit in kaart te brengen kan je op het juiste moment de juiste middelen inzetten en je potentiële klant in de gewenste richting sturen. Om dit eenvoudig in kaart te brengen gebruiken we het See – Think – Do en Care model van Google

  • Bij see maakt de potentiële klant voor het eerst contact en wordt hiermee de naamsbekendheid vergroot. Deze persoon is op zoek naar informatie, dus maak heel helder wat je te bieden hebt. 
  • Think draait om vergelijken en overwegen. Zorg dat je de informatie laat aansluiten op de zoektocht van je potentiële klant.
  • Do draait om actie en ‘conversie’. Hierbij zorg je dat de jouw potentiële klant overgaat tot de actie die jij wil dat hij/zij doet.
  • Care gaat over het tevreden maken en houden van je klanten. Vergeet hierbij de kracht van mond-tot-mond reclame niet, blije en loyale klanten zorgen voor meer klanten.

#5 Hoe zorg je voor een herkenbare stijl?

Een succesvolle strategie heeft een herkenbare en consistente uitstraling. Met een duidelijke huisstijl, passende visuals en beelden en goede tone of voice hebben de juiste middelen de juiste uitstraling die past bij jouw merk.

Branding is belangrijk om jouw doelgroep het gevoel van herkenbaarheid, vertrouwen en personificatie te geven. Door een consistente uitstraling herkennen mensen jouw bedrijf en groeit hun vertrouwen in jou. Zeker door een persoonlijke branding te hebben zullen potentiële klanten zich meer in jouw bedrijf herkennen en zal jouw imago worden versterkt.

Extra voordeel voor jou: mensen betalen meer voor een merk dan voor een product en door branding goed aan te pakken ervaren mensen jouw bedrijf als een merk. 

Al deze onderdelen dragen bij aan jouw online strategie. Hoe gaat het met jouw strategie?