Voorkom deze 7 meest gemaakte website fouten als ondernemer

door | mrt 27, 2023

Ik vind een website cruciaal voor je bedrijf. Het is niet alleen belangrijk om informatie over je aanbod te geven, maar het is ook een plek om in contact te komen en aan de emotionele connectie te werken met je doelgroep. Nu is het alleen niet voor elke ondernemer even makkelijk om een goede website te maken. Ik kom dan ook regelmatig websites tegen die het imago van het bedrijf niet ten goede komen. Deze website fouten kan je gelukkig ook voorkomen!

Of je net begint met je website of juist je bestaande website wilt verbeteren: door deze veelvoorkomende fouten te begrijpen kan je ervoor zorgen dat jij ze niet maakt! Na jaren websites te hebben gebouwd wil ik je praktische tips geven om deze 7 meest gemaakte fouten bij websites te voorkomen.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

7 veelvoorkomende website fouten

#1 Geen duidelijk doel hebben

Als je een website hebt is het belangrijk dat het voor de bezoeker direct duidelijk is wie je bent, wat je doet en wat je voor ze kunt betekenen. Veel websites zijn echter te vaag en te algemeen waardoor mensen afhaken. Ik zie veel ondernemers hun website niet serieus nemen en ervan uitgaan dat het wel logisch is wat ze doen. Vergis je echter niet! Wat voor jou logisch is, is dat voor een ander vaak niet.

Een van de website fouten is ook dat er maar een klein deel van het bedrijf wordt getoond op de website. Of het is heel outdated, dan haak ik al helemaal af. 

Bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken met je website. Is dat contact opnemen, iets kopen, een afspraak inplannen of bijvoorbeeld iets lezen? Zorg er vervolgens voor dat je informatie heel duidelijk is en dat potentiële klanten precies weten waarvoor ze bij je moeten zijn.

#2 Geen duidelijke opbouw hebben

Een van de website fouten die ik vaak zie is dat er geen logische volgorde zit in de pagina’s. Je zou alle informatie door elkaar heen kunnen gooien en je krijgt hetzelfde resultaat. Het is juist belangrijk dat je mensen meeneemt in je verhaal, zonder van de hak op de tak te springen. Zodra mensen je rode draad kwijt zijn haken ze af, super zonde!

Probeer dus bezoekers een duidelijk verhaal te vertellen met een kop, middenstuk en staart. Denk maar eens aan een gesprek met iemand: dan begin je ook niet bij het eind.

Gelukkig heb ik van een aantal pagina’s een goede opbouw voor je uitgewerkt: Verkoop je aanbod dankzij een goede salespage in 10 stappen en Hoe maak je een goede over mij pagina?

#3 Niet geoptimaliseerd voor mobiel

We zitten met z’n allen zoveel op onze telefoon, zo kijken we ook naar websites. Sommige websites schalen helemaal niet mee en zijn enkel voor de desktop gemaakt. Sommige websites passen zich nog een beetje aan, maar dan werken knoppen niet of vallen onderdelen over elkaar heen. Allemaal zonde!

Voorkom deze website fouten door je website responsive (schaalbaar) te maken en te checken op mobiel. Doe je dat niet? Google straft je af als je website niet gebruiksvriendelijk en snel is op mobiel.

Alles over je website mobielvriendelijk maken lees je hier: Hoe maak je een mobielvriendelijke website? 4 belangrijke onderdelen

#4 Niet geoptimaliseerd voor zoekmachines

Over Google gesproken, veel ondernemers maken ook website fouten door geen rekening te houden met zoekmachines. Zo zonde! Want veel mensen Googlen naar een onderwerp waar jij ze perfect bij kunt helpen.

Hierbij is het belangrijk om in je teksten rekening te houden met zoekwoorden die mensen gebruiken als ze naar jouw aanbod zoeken. Dit geldt voor blogs, maar ook voor de gewone pagina’s van je website. Bij WordPress kan je diverse gratis plugins gebruiken om de SEO (vindbaarheid) te verbeteren, zoals Yoast of Rank Math SEO.

Alles over je website verbeteren voor zoekmachines lees je hier: Hoger scoren in Google

#5 Geen aantrekkelijk ontwerp hebben

Dit is een van de website fouten waarvan mijn ontwerpershart gaat huilen. Natuurlijk heeft iedereen een andere smaak, maar je moet niet onderschatten hoeveel invloed een mooi ontwerp heeft op de bezoeker. Als je een website vergelijkt van twee concurrenten en de een ziet er modern uit en de ander van 10 jaar geleden, welke zou je dan kiezen? Ik persoonlijk voor de eerste.

Om een aantrekkelijke website te maken is het niet nodig om veel tijd en geld weg te gooien. Gebruik een mooi template of goed thema en pas het aan naar je eigen smaak. Ik werk zelf veel met Divi waar hele mooie voorgemaakte pagina’s in zitten die je eenvoudig kunt aanpassen naar je eigen huisstijl. Nu heb je geen excuus meer voor een lelijke website!

Website-fouten-voorkomen-Divi-templates-Studio-Rocket-Power
Divi templates voorbeeld

#6 Geen duidelijke navigatie hebben

Soms kom je op websites en heb je echt geen idee waar je moet klikken. Dan ben je naar iets op zoek en kan je het gewoon niet vinden in het menu. Een onduidelijke navigatie/menu vind ik een van de website fouten die niet eens zou mogen bestaan! 

Ik raad aan om je menu niet voller te maken dan 6 opties. Maak een menu-item opvallender, bijvoorbeeld contact of je webshop. Deze zet je dan op het einde en maak je er een knop van. Verder is het belangrijk dat de titels duidelijk zijn en dat het goed te gebruiken is. Doe je dit niet, dan raken bezoekers gefrustreerd en haken ze snel af. 

#7 Geen duidelijke Call to action hebben

Een call to action (CTA) is de uitnodiging tot een specifieke actie. Zoals aanmelden voor je freebie, een afspraak inplannen of iets kopen. Ik zie vaak dat ondernemers website fouten maken door teveel knoppen toe te voegen of hele vage knoppen zoals ‘lees meer’. 

Je wilt 1 duidelijke call to action hebben per pagina, op je homepage na. Op je homepage kan je namelijk verwijzen naar de andere pagina’s. Gebruik ook nooit meer dan 2 knoppen naast elkaar! Ik zie nog wel eens op de homepage tig knoppen in de header staan, maar dan maken mensen geen keuze. Dus check voor jezelf of je 1 duidelijke actie per pagina hebt. 

Als laatste is het belangrijk dat je in de tekst duidelijk maakt wat je wilt dat mensen doen of waar ze naartoe worden gestuurd. Bijvoorbeeld ‘lees meer over X’, of ‘Voeg toe aan winkelmand’. Hoe duidelijker je call to actions zijn, hoe groter de kans dat mensen ook daadwerkelijk actie ondernemen.

En nu?

Website fouten zijn zo ontzettend zonde, want het kost je gewoon klanten. Let er op dat je een duidelijk doel hebt en een logische opbouw van je pagina’s. Optimaliseer je website voor mobiel en zoekmachines. Maak een aantrekkelijk ontwerp, met een duidelijke navigatie en gebruik heldere call to actions.

Herken je sommige van deze website fouten bij je eigen website? Dan weet je nu precies wat je kunt doen om ze op te lossen! Of als je een nieuwe website gaat maken let er op dat je deze website fouten niet maakt.

Meer leren over hoe je een toffe website maakt? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Dus hoe laat je je verhaal terugkomen op je website? Welke opbouw is belangrijk? Hoe zet je je website in in je marketing? Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Lees hier meer over de cursus.