Waarom marketing voor ondernemers een essentiële skill is

door | nov 6, 2023

Marketing voor ondernemers is als zuurstof voor ons lichaam: essentieel. Toch schuiven veel ondernemers het constant onderaan hun takenlijst, want ze hebben er geen zin in. Zonde! 

In deze blog neem ik je mee in de redenen waarom marketing voor ondernemers zo belangrijk is om als vaardigheid te hebben.

5 redenen waarom marketing voor ondernemers een essentiele skills is

#1 Bedrijf laten groeien 

Zonder marketing geen nieuwe klanten. Natuurlijk kan je ook via-via klanten krijgen, maar je wilt niet alleen van je bestaande netwerk afhankelijk zijn. Door als ondernemer met je marketing bezig te zijn kan je nieuwe mensen leren kennen, deze opwarmen en uiteindelijk klant laten worden. 

Hoe beter je bent in marketing, hoe beter je weet aan welke knoppen je kunt draaien om meer klanten aan te trekken en zo je bedrijf te laten groeien!

Marketing-voor-ondernemers-Studio-Rocket-Power

#2 Klantrelaties opbouwen

Marketing voor ondernemers is belangrijk om zelf te begrijpen omdat, zeker in het begin, klanten vaak voor jou kiezen vanwege wie je bent. Ze kennen je al, voelen een klik met je, hebben vertrouwen in je en willen daarom met jou samenwerken. 

Je zult marketing dan ook echt moeten zien als een manier om klantrelaties op te bouwen. En dat is niet een eenmalig proces, maar zal altijd door blijven gaan. Zeker als je grotere samenwerkingen hebt, zul je altijd in zekere mate betrokken zijn bij de klantrelatie.

#3 Geeft belangrijke inzichten

Door met je marketing bezig te zijn krijg je belangrijke inzichten voor je bedrijf. Wat voor behoeftes heeft je doelgroep? Hoe kan je ze het beste bereiken en aanspreken? Waar lopen ze tegenaan en hoe kan je ze het beste helpen?

Of denk aan de markt. Wat zie je regelmatig voorbij komen? Wat zijn trends? Hoe doen je concurrenten het? Wat voor aanbod is er al en wat voor prijzen worden er gevraagd? Dat is heel interessant om je bedrijf te kunnen blijven ontwikkelen.

En als laatste helpt marketing je ook met inzichten krijgen in je eigen wensen en kwaliteiten. Wat voor strategie past het beste bij je? Op welke manier kan je de beste content maken? Wat voor aanbod en doelgroep wil je juist niet? Het belang hiervan moet je niet onderschatten!

#4 Onafhankelijk

Marketing voor ondernemers is ook essentieel als je denkt aan geld. De kans is groot dat je in het begin niet het budget hebt om het uit te besteden. Dan zul je het dus zelf moeten leren en doen! 

Het is sowieso belangrijk om als ondernemer niet afhankelijk te zijn van anderen om je bedrijf te laten draaien. Stel dat er iemand wegvalt, dan blijf jij uiteindelijk verantwoordelijk. Neem je marketing dan ook serieus en ontwikkel zelf de vaardigheden om het aan te pakken.

#5 Doorgeven

Mocht je op een gegeven moment wel het budget of de wens hebben om je marketing uit te besteden, dan is het alsnog essentieel om zelf te begrijpen hoe je marketing werkt. Op die manier kan je je kennis en inzichten doorgeven, zodat de ander niet hetzelfde proces door moet en je veel tijd en geld kwijt raakt. 

Daarnaast is het ook handig als je zelf kennis hebt van marketing zodat je goed kunt overleggen met de uitvoerende kracht. Als je geen flauw benul hebt waar het over gaat kan je ook niet goed bijsturen en betere resultaten behalen. 

En nu?

Neem jij je marketing al serieus genoeg? Marketing voor ondernemers is essentieel om je bedrijf te laten groeien, klantrelaties op te bouwen en belangrijke inzichten te krijgen in je doelgroep, markt en eigen wensen. Het is ook belangrijk om zelf je marketing te snappen om onafhankelijk te zijn en het te kunnen doorgeven aan anderen.
Wil je je marketingvaardigheden verbeteren? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.