Onze 5 grootste lessen van 2021

door | dec 24, 2021

Ken je dat gevoel dat je op het einde van een periode gaat terugblikken en denkt “wow, er is zoveel gebeurd, ik weet niet waar ik moet beginnen?”. Dat gevoel heb ik nu. Op het moment van schrijven is het alweer m’n laatste werkweek van 2021.

Zoals elk jaar vliegt de tijd weer voorbij! Desalniettemin sta ik altijd graag stil bij de afgelopen tijd. Elke maand reflecteer ik op de afgelopen maand dankzij de planner van Make Life Work. Richting het einde van het jaar kijk ik weer terug op het jaar om te zien hoeveel er is gebeurd. 

2021 was het eerste jaar dat we fulltime bezig zijn geweest met ondernemen, hiervoor deden we het 2 dagen in de week. Dat heeft ook wel enorm geholpen met enorme stappen te zetten, net zoals het Big Impact programma van Sharona Bolander. Ik neem je graag mee in onze 5 grootste lessen van 2021!

Onze 5 grootste lessen van 2021

Les 1: doe het op je eigen manier

Een jaar geleden waren we nog met hele andere werkzaamheden bezig. Onze positionering was veel meer gericht op websites en design, net zoals ons aanbod. In het afgelopen jaar hebben we onszelf heel anders in de markt gezet en een heel nieuw aanbod ontwikkeld. 

We wilden ons veel meer gaan richten op branding en marketing en ook een schaalbaar aanbod neerzetten. Zo kunnen we veel meer mensen helpen, zonder dat het ons altijd tijd kost. Om dat te doen hebben we ons 1-op-1 coachingstraject ontwikkeld, onze cursus Bouw jouw Merk en onze training Kickstart je Online Zichtbaarheid. De laatste 2 zijn online producten waar we al onze kennis in video’s en werkboeken hebben gegoten om mensen zelf aan de slag te laten gaan.

Naast dit aanbod zijn we ook veel meer gaan doen wat wij leuk vinden in plaats van ‘hoe het zou moeten’. Zeker met marketing zie je veel ondernemers hetzelfde doen. We besloten om de draaiboeken over zichtbaarheid, lanceringen en funnels los te laten. Dat zegt niet dat we het helemaal niet doen, maar de invulling bepalen we zelf. We denken zelf na wat we willen vertellen en hoe in plaats van de templates te kopiëren en plakken. 

Dit geldt ook voor het maken van content. Soms kan de lat heel hoog liggen om de perfecte post te maken, want dat zie je anderen ook doen. Maar we hebben geleerd dat we ook vooral plezier mogen hebben met het maken van content. Het mag ook leuk en makkelijk zijn en het hoeft niet perfect. Vertel vanuit je hart en dan raak je al automatisch je ideale klant. Dit realiseren maakt het direct veel lichter en leuker om content te maken.

Les 2: investeer in jezelf en goede systemen

We zijn aan het begin van het jaar begonnen met het coachingstraject van Sharona. Dit was een flinke investering die we enorm spannend vonden, maar ons wel heel veel heeft gebracht. Tijdens dit traject hebben we niet alleen een hele nieuwe basis neergezet voor ons bedrijf, maar zijn we ook druk bezig geweest met het opzetten van systemen.

We wilden heel graag ons aanbod automatisch verkopen, ook omdat het schaalbaar is. We hebben geïnvesteerd in systemen om onze academy te kunnen maken, het geven van webinars en het bouwen van een funnel. Voor onze academy gebruiken we LearnDash, voor de webinars WebinarGeek en voor de funnels Mailblue.

Al deze investeringen waren niet alleen met geld, maar ook veel van onze tijd. We hebben zoveel geleerd door het opzetten van deze systemen. Ook als we niet aan het werk zijn kunnen we nu automatisch geld verdienen. Het is zo leuk om een melding te ontvangen van een bestelling en te weten dat iemand zelfstandig aan het werk kan!

Les 3: ga uit je comfortzone

Onze comfortzone is het afgelopen jaar zo enorm opgerekt, ik kan me niet meer voorstellen hoe het eerst was! We zijn echt all-in gegaan en hebben alles gedaan. Van het geven van webinars en een livesessie op Instagram, ons aanbod lanceren, adverteren, barterdeals aangaan, onszelf verkopen tot onszelf onwijs veel zichtbaar maken.

Misschien klinkt het niet allemaal even spannend, maar dat was het wel. Want het was allemaal nieuw! Ik ben er trots op dat we ons niet hebben laten tegenhouden door onze angsten, maar het gewoon hebben gedaan. Alleen zo kan je groeien.

Ik kan je ook 1 ding verklappen: het meeste was ook super leuk! De eerste stappen zijn het allerengste, maar daarna ben je nooit meer de oude. Durf het aan te gaan, het brengt je namelijk zoveel! En past het toch niet bij je, dan is dat ook goed. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. 

Les 4: laat het los

“Let it go, let it goooo!”. Loslaten klinkt soms zo makkelijk. Gewoon loslaten en er niet meer mee bezig zijn. Ik vind dat zelf best wel lastig, zeker als het gaat om m’n bedrijf.

Misschien herken je het zelf ook wel: het gaat altijd door. Je hebt altijd wel dingen te doen of nieuwe ideeën voor je business. Meestal is dat ook juist goed, maar het is ook heel fijn om dat even los te laten.

We zijn zelf allebei een paar keer op vakantie geweest dit jaar, al was het maar een paar dagen. Het is zo fijn om dan je laptop dicht te klappen en het te laten voor wat het is. Ons voordeel is ook dat altijd een van ons de toko runt, dus dat zorgt ook wel voor vertrouwen. Ik merkte dat het mij veel mentale rust gaf om de business los te laten, wat ook weer zorgde voor nieuwe energie en een frisse blik.

Iets anders om los te laten en wat soms beter gaat dan de andere keer is perfectionisme. Van tijd tot tijd steekt het weer de kop op, maar daar zijn we ons bewust van. Perfectionisme brengt je alleen niks. We zeggen dan tegen onszelf: wat voor ons een 7 is, is een 10 voor een ander. Laat los wat anderen er eventueel van vinden en vertrouw erop dat het goed komt. 

Een laatste les die we hebben moeten leren was om samenwerkingen los te laten die niet (meer) werken. Soms kom je erachter dat er toch geen goede match is of dat iemand z’n wensen veranderen. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar dan kan het toch lastig zijn om die samenwerking te stoppen. Toch is het voor beide partijen beter om dat te doen. Zorg er dan wel voor dat iedereen het eens is met de manier waarop het gebeurt en dat het goed wordt afgesloten. Dan komen er ook geen scheve gezichten.

Les 5: het is niet altijd makkelijk

De laatste les die ik met je wil delen is dat het niet altijd makkelijk is. Natuurlijk wisten we dat al wel, maar met elke fase wordt het opnieuw op de proef gesteld. Ondernemen vergt doorzettingsvermogen, lastige keuzes maken en angsten doorstaan. Dat maakt de rollercoaster ook zo mooi. Het zorgt ervoor dat je je blijft ontwikkelen, ook als je er stiekem geen zin in hebt.

Het is zoveel makkelijker om gewoon te stoppen, maar zo maak je je dromen niet waar. Wij vinden het belangrijk om te leven en ondernemen op onze eigen manier. We gaan nooit opgeven, maar het is een illusie om te denken dat het altijd goed gaat. Dat is bij niemand, dus ook niet bij ons. We vertrouwen op onszelf, op elkaar en op de lieve mensen om ons heen. 

Daarom wil ik jou ook heel hartelijk bedanken voor je vertrouwen in ons! Wat je rol ook is in ons bedrijf en/of leven: dankjewel! Jij maakt alle pieken en dalen de moeite waard. Je betekent super veel voor ons en we hopen dat je bij ons betrokken blijft. Wat 2022 ook gaat betekenen, we blijven. Samen komen we er wel! Is het niet op de ene manier, dan wel op de andere. 

Voor nu wil ik je hele fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2022 toewensen! 

Hopelijk tot snel en heel veel liefs,

Rosalie