Hoe ga je om met angst voor techniek? Overwin je technofobie met deze 7 tips

door | feb 19, 2024

Hoe vaak heeft je angst voor techniek je al gestopt met een geweldig idee daadwerkelijk tot uitvoering te brengen omdat de techniek je te ingewikkeld leek? Of hoe vaak ben je überhaupt niet begonnen omdat je van tevoren al dacht dat je het niet zou kunnen?

Technofobie, oftewel de angst voor techniek, verlamt veel mensen. Bij het woord techniek schieten de stressvlekken al in de nek. En dat vind ik zonde! Ik ben zelf het tegenovergestelde en vindt techniek juist leuk en interessant. Ik wil alles weten en begrijpen. Dat gun ik jou ook. Dus in deze blog ga ik je tips geven om je angst voor techniek te trotseren!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcast!

7 Tips om om te gaan met angst voor techniek

#1 Onderzoek de oorsprong van je angst

Je angst voor techniek komt ergens vandaan. Om de technofobie op te lossen zul je helder moeten krijgen wat die oorsprong is. Heb je een keer een vervelende ervaring gehad? Heb je het overgenomen van een ander? (Vaak is dit het) Of vrees je voor het onbekende? En wat vind je zelf van die stemmetjes?

Extra hulp hierbij vind je hier: Belemmerende overtuigingen: wat zijn het en hoe ga je ermee om? Tips en voorbeelden.

#2 Verdiep je in de materie

Het onbekende kan eng zijn. Dus wat kan je daar tegen doen? Bekend worden met de techniek! Door je onder te dompelen in kennis over systemen wordt het minder eng. Mijn overtuiging is ook: je kunt alles vinden. Volg een cursus, webinar, lees een e-book of handleiding, kijk tutorials. 

Wat je wilt doen is al eerder gedaan, dus valt er ook documentatie te vinden. In het begin voelt het misschien overweldigend, maar begin maar eens met het eerste hoofdstuk. Je hoeft niet direct alles te weten, pak het in stapjes aan.

#3 Begin klein

Ik heb regelmatig met klanten te maken die het vanaf het begin veel te groot maken voor zichzelf. Hun website moet af, ze willen een funnel, een webshop, cursus, en nog veel meer. Als je het direct zo groot maakt is het niet alleen niet te overzien, maar is de kans ook veel groter dat je afhaakt.

Zeker als je angst voor techniek hebt zul je in stapjes je zelfvertrouwen moeten opbouwen. Wordt eerst maar bekend met een klein stukje voordat je verder gaat. Dus kijk kritisch naar je plannen en bedenk: wat is de eerste stap die ik nu kan doen? Kijk daarna pas verder. En kies bij voorkeur ook eerst 1 systeem om onder de knie te krijgen in plaats van tig tegelijk.

Maar ga het wel DOEN. Ga het niet uitstellen of smoesjes bedenken waarom het niet nodig is. Daar schiet je namelijk niks mee op.

#4 Omarm fouten

Is fouten maken leuk? Nee. Hoort het bij het leerproces om met je angst voor techniek te dealen? Absoluut. Ook als je geen technofobie hebt horen fouten maken erbij. Je kent het immers nog niet, dus hoe verwacht je dat alles goed gaat? Dat is erg onrealistisch.

Angst-voor-techniek-Studio-Rocket-Power

En ik wil dat je het volgende in je oren knoopt: er gaat niemand dood als er een keer iets niet helemaal lekker loopt qua digitale systemen. Ik heb ook genoeg fouten gemaakt en maak deze nog steeds. Bijvoorbeeld dat er geen wachttijd tussen mails zat in m’n funnel. Dus als iemand erin kwam kreeg diegene direct 8 mails achter elkaar. Of dat een link niet klopte. Tja. Dan fix je het en zeg je sorry. Het hoort bij het leven, dus ook bij techniek.

#5 Vraag hulp

Voel alsjeblieft geen schaamte voor je angst voor techniek. Je bent namelijk absoluut niet de enige. Durf mensen om hulp te vragen als je er niet uitkomt. (Ik vind het persoonlijk wel belangrijk dat je het hebt geprobeerd, anders vind ik je een beetje lui). Vraag een vriend, familielid, collega om hulp. Stuur een bericht naar het bedrijf van de technologie, vaak is er een helpdesk. Huur iemand in. Gebruik Facebookgroepen of andere online fora. Er is zoveel hulp beschikbaar, durf er gebruik van te maken!

#6 Focus je op het positieve

Wat ik vaak merk bij mensen met angst voor techniek is dat ze zo erg in hun hoofd blijven hangen op alles wat er mis ‘kan’ gaan. Met de nadruk op KAN, want vaak gebeurt het niet. Hou op met constant tegen jezelf zeggen dat je het niet kunt of wat er mis kan gaan. Door je zo te fixeren op het negatieve lukt het niet en raak je alleen maar in paniek.

Probeer je juist te focussen op wat het je kan opleveren! En bedenk hoe je je zult voelen als het lukt. Die positieve energie geeft ook vertrouwen en helpt je technofobie te overstemmen. En daarbij houdt het je een stuk relaxter waardoor je beter kunt kijken, lezen, luisteren en nadenken over wat je moet doen. Met die paniek schiet je niks op.

#7 Vier je overwinningen

Elke stap is een stap waar je trots op mag zijn! Het hoeft geen grote stap te zijn om een succes te zijn. Geef jezelf een klopje op de schouder, want het vieren van zelfs kleine successen zal je vertrouwen en motivatie geven! Goed gedaan!!

En nu?

Ik hoop dat je je niet teveel tegen laat houden door je angst voor techniek. Ik snap dat het geen pretje is, maar systemen kunnen je leven zoveel leuker en makkelijker maken! Durf de strijd aan te gaan met je angst en ga ervoor!

En wil je hulp met technieken in te zetten voor je bedrijf? Dan zijn m’n cursussen daar perfect voor! Ik geef namelijk altijd duidelijke uitleg en heb tutorials die je stap voor stap kunt volgen. Plan gerust een gratis kennismaking in en dan duiken we even in je situatie.