Zo kan je een goede bootcamp/challenge geven – 7 tips

door | jun 24, 2024

Een challenge geven is ontzettend leuk! Ik vind een bootcamp of challenge volgen ook altijd wel interessant. Dan ben je voor korte tijd intensief met het onderwerp bezig, waardoor je veel kunt leren. Daarom vond ik het ook hoog tijd om zelf eens een challenge te organiseren. Het was ontzettend leuk en leerzaam, voor mezelf en ook voor de deelnemers! Dus de lessen die ik daaruit heb gehaald wil ik graag met je delen in deze blog.

Liever luisteren? Dat kan met deze podcastaflevering!

7 tips om een goede challenge te geven

#1 Geef het zoals het bij je past

Je kunt alleen een goede challenge geven als je het doet op je eigen manier. Dat is voor iedereen dus anders. Je kunt prima bij een ander kijken hoe diegene het organiseert, maar maak verder keuzes die bij je passen.

Denk aan het hebben van een community, het aantal dagen en of het live is of niet. Een community, meestal Facebookgroep, is leuk om in direct contact te zijn. Mensen kunnen vragen stellen, je kunt nog extra dingen promoten. Maar het kost ook extra tijd en energie.

Ik zie soms bootcamps van wel 10 dagen lang met live sessies voorbij komen en het enige wat ik denk is: hoe dan. Als je het al vaker hebt gedaan: prima, goed te doen. Maar voor een eerste keer is dat heel intensief. Per dag haken mensen ook weer af, dus ik ben meer voorstander van korte challenges. Denk aan 3 dagen, dat is voor iedereen prima te doen.

En als laatste of het live is of niet. Live met deelnemers is super tof omdat je dan interactie kunt hebben. Deelnemers zijn ook meer betrokken om iets met je content te doen als het live is. Echter moet je dat wel kunnen organiseren en je moet er zin in hebben om elke dag op te komen dagen. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste keer met vooraf opgenomen video’s te werken die je per mail stuurt. 

#2 Begin ruim op tijd met maken

Hoe zonde is het als je een challenge gaat organiseren maar dan je content afraffelt omdat je het niet goed hebt gepland?! Er komt meer bij kijken bij een challenge dan je van tevoren denkt. Ook als je al een goed beeld hebt, is het altijd meer werk. 

Naast dat je de presentaties moet voorbereiden of de video’s moet maken, heb je met nog veel meer te maken. Denk aan de mails voor en na je masterclasses. De aanmeldpagina. Misschien wil je wel een werkboek maken. Of extra bijlagen ter ondersteuning. 

Ik vind het zelf een fijn idee als de basis staat voordat ik het ga promoten. Ik heb wel in de laatste week vooraf nog extra dingen bedacht voor in m’n presentaties, ook o.b.v. vragen van deelnemers. Maar ik had genoeg tijd om dit nog toe te voegen omdat de rest al stond.

#3 Kijk wat je kunt hergebruiken 

Om het jezelf makkelijker te maken een bootcamp te organiseren is het aan te raden om te kijken wat je kunt hergebruiken. Je hebt ongetwijfeld al heel veel content liggen, recycle dat!

Ik heb voor m’n bootcamp de presentatie van m’n masterclass als basis gebruikt. Deze heb ik opgeknipt en uitgebreid. Daardoor hoefde ik niet helemaal vanaf 0 te beginnen.

Misschien heb je ook al een presentatie liggen. Of een document, mailtje, social media post etc. Maak het jezelf wat makkelijker!

#4 Regel hulp

Toegegeven: hier had ik zelf niet aan gedacht toen ik m’n bootcamp ging geven. M’n beste vriendin kwam ermee toen ze vroeg ‘vind je het niet fijn als ik erbij ben?’. En toen dacht ik: ja dat vind ik juist super fijn!

Voor mij betekende de hulp dat die vriendin in de chat van m’n masterclass zat. Zij hield die in de gaten om de vragen te verzamelen en ook door te vragen bij reacties om mensen verder te helpen. Had ik dat zelf gekund? Absoluut. Heb ik ook 2 van de 3 dagen zelf gedaan. Maar ik vond het zo fijn voor de eerste dag dat zij erbij was en dat ik me daar niet druk om hoefde te maken!

Kijk waar je het meeste tegenop kijkt en hoe je daar hulp bij kunt krijgen. Al is het iets kleins als een vriend(in), partner of familielid vragen erbij te zijn, zich aan te melden of in de groep zitten als deelnemer.

#5 Promoot het veel

Je hebt ongetwijfeld een super waardevolle challenge gemaakt, geef het dan ook de aandacht die het verdient met promotie! Alleen als mensen erbij zijn kan je ze helpen. 

En nee: er is niet zoiets als te veel promotie. 1 keer benoemen is echt niet genoeg. Ik raad zelf aan om uiterlijk 2 weken vooraf te beginnen met promoten. Zet er advertenties op, zet het op je social media, in je nieuwsbrief, zeg het in gesprekken met mensen. Overal! 

Het belangrijkste is nog wel dat je doorgaat. Tot het laatste moment. Sommige mensen hebben echt de druk nodig van het laatste moment om zich aan te melden. Als je het dan niet meer promoot ben je die mensen kwijt. 

Challenge-geven-Studio-Rocket-Power

#6 Doe een passend aanbod

Als het goed is zijn mensen super enthousiast over je als ze je bootcamp hebben georganiseerd. Dan is het daarna tijd om ze de volgende stap te laten zien. Je hebt vast een aanbod wat perfect aansluit op je bootcamp. Zo niet, dan is het handig om je challenge even aan te passen zodat je aanbod een super logisch vervolg is.

Neem de tijd tijdens je challenge om je aanbod uit te leggen. Ik vind dat zelf fijn om aan het einde van de laatste masterclass te doen voor m’n grote aanbod. Maar kijk ook of je misschien tussendoor nog iets kleins kunt aanbieden. Ik heb bijvoorbeeld halverwege m’n tweede masterclass m’n template kit benoemd. Mensen zitten te wachten op jouw ideale aanbod, benoem het dan ook!

Vergeet ook niet om je aanbod achteraf in de mails te promoten. Een extra reminder kan nooit kwaad!

#7 Plan vrij

Een challenge geven is vermoeiend. Het is onwijs leuk, maar kost ook veel tijd en energie. Ik geef regelmatig masterclasses en was daar ook niet echt zenuwachtig voor, maar had toch onderschat wat het allemaal kost qua energie. Sowieso met live webinars geef je meer energie tijdens de sessie en heb je met vragen te maken, dat kost meer tijd. Daarnaast moet je elke keer de volgende masterclass voorbereiden. Dat viel me allemaal wel mee, omdat ik dat wel redelijk gewend ben.

Wat ik alleen had onderschat was de mentale ruimte die het kost. Je bent namelijk constant in je hoofd ermee bezig. En zeker met een community ben je bezig met vragen beantwoorden, al krijg je waarschijnlijk ook wel reacties waar je iets mee moet zonder community. Dus je verwacht ook constant berichtjes en mails waar je iets mee moet. Dat vond ik vermoeiender dan ik had gedacht. 

Ik had zelf al de dagen van m’n bootcamp vrijgehouden, daar was ik super blij mee! Deels dus voor het contact met deelnemers en voorbereiden, maar ook omdat er altijd dingen tussendoor komen. Dus plan echt de rest van de dagen vrij als je een challenge geeft, want je moet ook kunnen relaxen om alles te kunnen geven aan je deelnemers!

En nu?

Wil je een challenge geven? Super tof, moet je doen! Het is super leuk en leerzaam, voor iedereen. Een paar tips die mij hebben geholpen zijn om het te geven zoals het bij je past, ruim op tijd te beginnen en te kijken wat je kunt hergebruiken. Regel daarnaast hulp, promoot je challenge veel, doe een passend aanbod en plan vrij.
En wil je een super goede challenge geven die super waardevol is en goed in elkaar zit? Volg dan m’n cursus Maak je Online Product! Hier leer je alles over de juiste vorm kiezen, goede inhoud maken, professioneel vormgeven en alles automatiseren. Hier lees je alles erover!