Goede opt-in pagina maken in 6 stappen

door | sep 11, 2023

Heb je een mooie gratis weggever of webinar gemaakt? Dan wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen zich hiervoor aanmelden! Om dit te doen heb je een goede opt-in pagina nodig waar dit mogelijk is. 

In deze blog leg ik je uit wat een goede opt-in pagina is, hoe je deze opbouwt en hoe het proces eruit ziet om dit te maken. 

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Wat is een goede opt-in pagina?

Een opt-in pagina is een pagina op je website die is ontworpen om bezoekers aan te moedigen om zich aan te melden voor je weggever, nieuwsbrief, webinar of bijvoorbeeld een wachtlijst. Het is de bedoeling dat mensen zich inschrijven om zo de exclusieve content te ontvangen in ruil voor hun naam en e-mailadres. 

De opt-in pagina moet er aantrekkelijk en vooral duidelijk uitzien. Je wilt geen mensen kwijtraken omdat ze niet snappen hoe ze je weggever kunnen krijgen. Vergeet ook niet dat het op elk platform moet werken, van laptop tot telefoon.

Kijk voor inspiratie eens naar mijn opt-in pagina voor m’n e-book: Gratis e-book.

Proces van een goede opt-in pagina bouwen

#1 Opbouw

Om een goede opt-in pagina te maken heb je een logische opbouw nodig van je pagina om zo bezoekers te overtuigen. Gelukkig voor jou staat dat hier, dus dat kan je zo gebruiken!

  1. Header. Het eerste wat in beeld is. Zet de titel en klantbelofte van je weggever neer en direct de mogelijkheid om aan te melden. Om extra de aandacht te trekken is het aan te raden om een persoonlijke foto of media van je weggever te tonen. Maak het zo krachtig en to the point mogelijk.
  2. Resultaten. Ook al is het gratis, je zult je weggever alsnog moeten verkopen want mensen betalen met hun tijd en informatie. Benoem hier duidelijk wat mensen kunnen verwachten als ze je weggever gebruiken. Dit kan je prima puntsgewijs neerzetten.
  3. Aanmelden. De focus van je opt-in pagina is natuurlijk het aanmelden voor je gratis weggever. Zet daarom een opvallend blok neer met de titel van je weggever en de knop of het formulier voor aanmelden. 
  4. Waarom. We blijven je gratis product verkopen. Als je referenties hebt over je weggever kan je deze natuurlijk heel mooi weergeven. Verder is het ook slim om te benoemen wat je product uniek maakt, zoals een werkboek erbij, een gratis template of dat het kort duurt. 
  5. Over mij. Bij de opt-in pagina is het ook belangrijk om aan de persoonlijke connectie met jou te werken. Voeg daarom een stukje over jezelf toe waarbij je ingaat op je visie en ervaring. Vergeet dit stukje niet af te sluiten met de reden waarom je je weggever hebt gemaakt. Meer over een goede over mij pagina lees je hier: Hoe maak je een goede over mij pagina?
  6. Aanmelden. De opt-in pagina sluit je af met hetzelfde aanmeldblok als verder bovenaan. Bezoekers kunnen er niet omheen!

#2 Teksten schrijven

Zodra je de opbouw weet kan je de teksten van je opt-in pagina gaan schrijven. Het is hierbij belangrijk om je te verdiepen in je doelgroep zodat je precies kunt benoemen wat ze zoeken. Bij de opt-in pagina is het niet nodig om hele lange teksten te schrijven, probeer het juist kort en krachtig te houden. 

#3 Afbeeldingen

Bij je opt-in pagina werk je niet alleen aan het verkopen van je product, ook aan de emotionele connectie. Voeg dan ook een persoonlijke foto toe bij je ‘over mij’ stuk. Verder kan je op de pagina een mooie mock-up of screenshot gebruiken van je product. Denk aan een paar pagina’s van je e-book of een screenshot tijdens je webinar. 

Mock-ups zijn afbeeldingen waarbij je demonstreert hoe het product eruit ziet, zoals een aantal pagina’s van je werkboek alsof het een gedrukt document is. Je kunt deze prima maken met Canva, zoek naar ‘mock-up’ en je krijgt diverse opties. 

#4 Pagina maken

Zodra alle content af is van je opt-in pagina ga je de pagina op je website bouwen. Ik werk zelf altijd met Divi in WordPress, maar je hebt natuurlijk heel veel manieren waarmee websites gebouwd worden. Kopieer bijvoorbeeld een bestaande pagina en pas deze qua content aan. Zo weet je zeker dat je branding ook op deze nieuwe pagina goed wordt toegepast.

Vergeet tijdens het bouwen niet te controleren hoe het er op desktop en mobiel uitziet! 

Hoe je een goede website bouwt lees je hier: Hoe pak je het proces van een website maken aan? 12 stappen voor zelf je website bouwen!

#5 Koppeling leggen

Het belangrijkste bij je opt-in pagina is dat de aanmeldingen in het juiste systeem terechtkomen. Dus dat de aanmeldingen voor je webinar in bijvoorbeeld WebinarGeek komen te staan bij de juiste datum. Of dat de automatisering in Mailblue start zodat mensen je mails en weggever ontvangen. 

Welk systeem je ook gebruikt: je kunt het altijd aan je website koppelen. Vaak krijg je bij het systeem de mogelijkheid om een formulier te maken waarna je de code op je opt-in pagina kunt plakken. Of je kunt een formulier vanuit je website maken en deze koppelen met het systeem.

Anders is het vaak mogelijk om een plugin installeren op je website om vervolgens in te loggen bij het desbetreffende systeem. Meestal moet je dan alsnog een stukje code op je pagina plakken, bijvoorbeeld onder de tekst. Zo ziet het eruit bij WebinarGeek, dit plak je dan op je opt-in pagina als tekst of code.

Code-webinargeek-opt-in-pagina-Studio-Rocket-Power

Geen zorgen, het klinkt groter dan het is. Er zijn vele mogelijkheden en je kunt het prima zelf doen met de uitleg van het systeem!

#6 Testen

Bij je opt-in pagina bestaat er niet zoiets als te veel testen. Je wilt tenslotte dat geïnteresseerden je weggever ontvangen of zich aanmelden! Gelukkig kan je prima zelf alles testen. 

Begin bij je pagina op zowel mobiel als laptop te controleren. Is alles leesbaar en klikbaar? Ziet het eruit zoals je wilt? Vervolgens ga je je aanmelden voor je weggever en controleer je of je een mail ontvangt ter bevestiging. 

Mocht je een bedankpagina hebben gemaakt die mensen te zien krijgen als ze zich hebben aangemeld wil je natuurlijk ook testen of dit eruitziet zoals je wilt.

En nu?

Wil je ook een knaller van een opt-in pagina maken zodat mensen je gratis weggever willen hebben? Begin dan met een goede opbouw, maak de content, bouw de pagina en vergeet niet alles goed te testen!

Kan je wel wat hulp gebruiken met een super goede weggever te maken en bijbehorende opt-in pagina? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de verschillende soorten online producten, hoe je goede inhoud maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Geen zorgen over de inhoud of techniek! Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.