Maak je marketing simpel dankzij deze 5 tips

door | jun 5, 2023

Ik zie veel ondernemers lopen struggelen met hun marketing. Het moet perfect, elke week posten en elke keer unieke content. Deze druk zorgt er vaak voor dat dat allesbehalve lukt. Ze haken af, raken gefrustreerd en zien geen resultaten. Super zonde, want je kunt marketing simpel maken voor jezelf. En nog beter: het kan zelfs leuk zijn als je weet hoe je dat kunt doen!

In deze blog ga ik je 5 tips geven om marketing simpel te maken en houden.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

5 tips om je marketing simpel te maken

#1 Ga voor goed genoeg

Een van de dingen die ik vaak zie gebeuren bij ondernemers is dat ze perfecte content willen maken. De perfecte post met de perfecte titel, perfecte hashtags en perfecte afbeelding of video. Dat bestaat alleen niet. En het is ook nog eens zonde om veel tijd, geld en energie te steken in content eindeloos blijven verbeteren.

Je hebt niet allemaal programma’s nodig om de perfecte afbeelding te maken, het beste moment te kiezen, geschikte hashtags te zoeken of al je content in te plannen. Als dat voor je werkt: lekker doen. Vind je het juist overweldigend: post lekker als je inspiratie hebt. 

Ik geloof er 100% in dat iets doen altijd beter is dan niets doen. Alleen zo kan je groeien en mensen helpen. Je kunt je doelgroep niet helpen als je je laat tegenhouden door je eigen angsten. Je kunt je marketing simpel maken door te focussen op authentieke en waardevolle content. Wat voor jou een 6 is, is voor een ander een dikke vette 10. 

Marketing-simpel-maken-Studio-Rocket-Power

#2 Maak het klein

Je kunt je voorstellen dat als je in je hoofd hebt zitten dat je een hele lange blog moet maken of bijzondere video, dat het heel groot wordt. Maak je marketing simpel door het juist klein te houden. Social media is zo vluchtig, maak jezelf dan ook niet te groot.

Ik heb liever dat je een snelle spontane post maakt of een korte podcast opneemt dan helemaal niks. En laten we eerlijk zijn: het is makkelijker om vaker iets kleins te posten (al is het een simpele foto in je stories), dan lange tijd niets en dan ineens weer zichtbaar te moeten zijn. Die drempel is veel hoger en dat is zonde!

Daarnaast is consistentie gewoon belangrijk in je marketing. Dat hoeft niet te betekenen dat je elke maandag om 10 uur iets post, maar wel dat je met enige regelmaat zichtbaar bent. Maak je marketing simpel door een structuur te kiezen die bij je past (zoals elke 2 weken 1x op social media een post en tussendoor in je stories bij inspiratie). Hierbij is het ook fijn om 1 lange en 1 korte termijn kanaal te kiezen zodat je je kunt focussen en niet vele kanalen door elkaar gaat gebruiken.

#3 Hergebruik je content

Een van mijn favoriete manieren om marketing simpel te maken: bestaande content hergebruiken! Een post van maanden geleden herkent niemand als je een andere afbeelding erbij zet en een paar zinnen aanpast. Of haal uit een blog een of meerdere posts. Of pas een nieuwsbrief aan naar een blog (zoals ik nu doe haha)

En wat ik zelf vaak ook doe, zoals met deze blog: ik schrijf over hetgeen waar ik het al over heb gehad met een klant. Dan denk ik na over de problemen van iemand en wat ik daarover heb gezegd. Even uitschrijven en klaaaarr! Dan heb je content waar je niet lang over na hoeft te denken, maar wat toch voor veel mensen waardevol is! 

#4 Geef jezelf een deadline

Deze tip zal niet voor iedereen werken, maar ik vind het zelf heel motiverend om mezelf een deadline te geven om het maken van content te versnellen. Vaak daag ik mezelf uit om een bepaalde tijd te besteden aan m’n marketing, zoals een uur voor een blog + podcast. 

Je kunt je marketing simpel maken door het zo kort mogelijk te laten duren. Ga met jezelf de uitdaging aan om een post in een kwartier te schrijven en plaats dan wat je hebt. Met een deadline is er geen ruimte voor perfectionisme.

#5 Maak een plan

De laatste tip om je marketing simpel te maken gaat over het maken van een plan. Sowieso is een marketingstrategie belangrijk voor je bedrijf om ervoor te zorgen dat je resultaten gaat zien. Alles hierover lees je hier: Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten.

Daarnaast is een losse planning ook belangrijk als je iets wilt lanceren, zoals een nieuw online product of dienst. Op die manier kan je doelbewust je doelgroep opwarmen voor je aanbod en laat je het niet aan het lot over.

Een plan is ook fijn als het goed voor je werkt om vooruit te werken en je content te plannen. Een contentkalender kan goed helpen om overzicht te geven wanneer je welke content waar gaat plaatsen. Zo kan je niet alleen je content vooruit produceren, maar heb je achteraf ook een goed overzicht welke content je hebt en hoe het presteert. Alles over een contentkalender vind je hier: Contentkalender: meer structuur in je contentstrategie.

En nu?

Ik hoop natuurlijk dat je nu ziet dat marketing niet lastig en eng is. Het mag leuk en simpel zijn. Sta jezelf dat toe en denk na over hoe je dit voor elkaar krijgt.

Je kunt je marketing simpel maken door perfectionisme af te leren, het klein te maken, je content te recyclen, jezelf een deadline te geven en met een plan te werken.

En als je klaar bent om je marketing op een leuke, strategische, authentieke en eenvoudige manier aan te pakken ben ik er voor je! Geen gedoe, maar alleen maar doen wat bij je past en wat resultaten oplevert. En dat op een praktische manier met alle voorbeelden en handvatten die je nodig hebt. 

Weten hoe ik dat doe? Check dan m’n cursus Kickstart je Online Marketing! Hierin leg ik je alles uit over personal branding, marketingstrategieën en content maken. Alles over de cursus vind je hierrr.