Stoppen met uitstellen voor ondernemers: breng je (marketing)kennis in uitvoering met deze 4 tips

door | jun 19, 2023

Er wordt veel gestrooid met het gezegde ‘Kennis is macht’. Ik ben het hier helemaal niet mee eens. Kennis an sich is waardeloos als je er niks mee doet. Ik zie veel ondernemers eindeloos kennis tot zich nemen en hier veel tijd aan besteden. Vervolgens komen ze met excuses dat ze geen tijd hebben om een post te schrijven, een podcast op te nemen of hun website onder handen te nemen. Als je je hierin herkent: ga alsjeblieft stoppen met uitstellen! Je concurrent – die misschien nog minder kennis heeft over marketing dan jij – die WEL z’n marketingkennis tot uitvoering brengt, loopt nu jouw klanten binnen te hengelen. 

Tijd dus om te stoppen met uitstellen! Hoe je je (marketing)kennis tot uitvoering brengt lees je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

4 tips om te stoppen met uitstellen van je marketing

#1 Bepaal je doel

Ik heb gemerkt bij klanten dat actie ondernemen en stoppen met uitstellen veel eenvoudiger is als je weet waar je het voor doet. Je moet dat vuurtje voelen branden en dan kom je vanzelf in actie!

Een paar manieren om je motivatie helder te krijgen zijn als volgt:

  1. Formuleer concrete doelen. Misschien wil je wel een bepaalde omzet genereren, X aantal klanten hebben, minder uren werken of met je gezin op vakantie. Bepaal wat je precies wilt bereiken en maak een visuele reminder om jezelf eraan te herinneren. Bijvoorbeeld een post-it bij je bureau. Alles over doelen stellen lees je hier: In 4 stappen goede KPI’s opstellen voor je marketing – inclusief vele voorbeelden.
  2. Ga visualiseren. Waar droom je van? Wat zie je voor je als je denkt aan je ideale leven? Hoe zie jij eruit, je omgeving? Sta toe dat de mooiste dingen tot je komen.
  3. Maak een visionboard. Je kunt de vorige manieren nog eens extra visueel maken, maar je kunt dit ook doen from scratch. Ga lekker bladeren in je favoriete magazines, scroll op Pinterest of schrijf zelf je favoriete quotes op. Plak vervolgens alles wat je inspireert op een vel papier of canvas. Dit is het leven waar je naartoe wilt werken! Zet vervolgens je visionboard op een plek neer waar je er regelmatig naar kunt kijken om geïnspireerd te worden.

#2 Focus 

Stoppen met uitstellen wordt een stuk makkelijker als je niet tig dingen tegelijk wilt doen. Als ondernemer hebben we altijd honderden ideeën, maar als je ze allemaal tegelijkertijd probeert uit te voeren komt er niks van terecht. 

Kijk naar je doel en kies hier enkele acties bij die hierop aansluiten. Het liefst zijn dit 1 of 2 acties. Deze ga je uitvoeren totdat ze klaar zijn. Geen andere dingen kunnen tussendoor komen, dat leidt je alleen maar van je doel af. 

Mocht je andere ideeën of inspiratie hebben, leuk, maar deze zet je aan de kant. Schrijf ze ergens op zodat je ze niet kwijt bent, maar je gaat er niet mee aan de slag. Pas zodra je actiepunten zijn afgerond mag je hier weer naar kijken en de volgende actie uitkiezen. 

Daag jezelf echt uit om oogkleppen op te zetten en nee te zeggen tegen andere ideeën of taken. Hierbij heb ik het niet over verplichtingen voor klanten die je simpelweg gewoon moet doen, maar acties die je eigen bedrijf vooruit helpen. Denk aan eindelijk je website updaten, een nieuwsbrief te schrijven of dat online product maken waar je over droomt.

Door te kiezen behoud je niet alleen overzicht en focus, maar vergroot je ook de kans om het af te ronden en resultaten te zien.

Extra tip: het kan helpen om jezelf ook een deadline te geven. Dan is er vanzelf minder ruimte voor andere zaken en motiveert het om aan de slag te gaan.

#3 Start klein

Met de nadruk op START! Door in actie te komen moet je automatisch wel stoppen met uitstellen. Probeer je taak zo klein mogelijk te maken. Als je taak is ‘website maken’, dan is het niet te overzien en ga je het eindeloos uitstellen. Hoe kan je de taak zo klein mogelijk maken voor jezelf zodat je wel in actie komt? Misschien is een half uurtje inspiratie opdoen voor je website, je hosting uitzoeken of de header tekst schrijven al voldoende.

Je hoeft niet meteen groots uit te pakken en het perfect te doen. Dat kan helemaal niet. De kracht is juist om te beginnen, te leren en door te zetten. Stapje voor stapje bereik je je doel. En als je eenmaal in beweging bent is het 10x makkelijker om door te blijven gaan, de rest is een logisch vervolg.

Stoppen-met-uitstellen-Studio-Rocket-Power

#4 Daag jezelf uit

Marketing wordt zoveel leuker als je van jezelf mag spelen en durft te falen. Alleen zo kan je leren. Soms werkt een bepaalde strategie niet zoals je had verwacht. Probeer verschillende kanalen uit en kijk wat werkt voor je bedrijf. Misschien denk je wel dat iets niet zou moeten werken, maar blijkt het in de praktijk juist heel succesvol te zijn. Hoe tof is het om te blijven proberen!

Daag jezelf uit om te experimenteren en om uit je comfortzone te gaan! Als je veel last hebt van uitstelgedrag kan het al een uitdaging zijn om überhaupt in actie te komen, hoe fijn is het dan als je van jezelf plezier mag hebben? Laat los hoe je denkt ‘dat het zou moeten’ en doe wat goed voelt. Ga stoppen met uitstellen en begin met het spelen van het ondernemersspel! En geen zorgen, het mag met bezwete handen van de spanning. Wedden dat je je fantastisch voelt als je iets nieuws hebt geprobeerd? 🙂

En nu?

Heb je last van uitstelgedrag en ben je stiekem vooral aan het consumeren? Het is mogelijk om te stoppen met uitstellen als ondernemer! Voor alle facetten van het ondernemerschap is het belangrijk om in actie te komen, maar natuurlijk ook in je marketing om aan klanten te blijven komen.

4 manieren die goed kunnen helpen om te stoppen met uitstellen zijn om je doel te bepalen, focus aan te brengen, klein te starten en jezelf uit te dagen.

Kan je wel wat extra hulp gebruiken? Plan dan gerust een gratis inspiratiesessie in zodat we kennis kunnen maken, lekker gaan sparren over jou en je bedrijf en kunnen kijken of we een match zijn. Het is helemaal gratis en vrijblijvend in te plannen in mijn agenda, dus ik hoop je snel te zien! Inplannen kan hier: Inspiratiesessie.