Hoe kan je templates maken voor je marketing? 7 tips voor mooie templates

door | jan 9, 2023

Templates, ik ben er dol op! Ik vind het heerlijk om 1 keer een bestand te maken en vervolgens elke keer eenvoudig dit te kunnen gebruiken. Niet steeds opnieuw beginnen met een document mooi maken, maar een consistente uitstraling. Wat mij betreft zou elke ondernemer een aantal templates moeten hebben. Maar hoe kan je templates maken?

Dit kan met Canva, maar ook met Adobe programma’s en zelfs online websites. Het maakt niet uit waarmee je werkt, hoe ik eenvoudig mooie templates maak lees je hier!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

7 tips voor mooie templates maken

#1 Zoek inspiratie

Inspiratie voor templates maken is overal. Alles wat je ziet kan inspiratie zijn. Misschien heb je wel een mooi boek voor je liggen, zag je iemand een toffe Instagram Story maken of heeft iemand een mooie website. Alles wat je mooi vindt kan je gebruiken voor je eigen templates. 

Ik vind het zelf ook fijn om op Pinterest te zoeken naar de vormgeving van documenten. Zoek bijvoorbeeld eens naar ‘design flyer’, ‘webdesign’, ‘instagram story design’ etc. Pin vervolgens de afbeeldingen die je aanspreken. 

Let op: blijf alles wel als inspiratie gebruiken. Gebruik het als input, niet om letterlijk te gaan kopiëren. Om ervoor te zorgen dat je niet helemaal overweldigd raakt van alle inspiratie zou ik je aanraden om maximaal een half uur te zoeken en daarna te stoppen.

#2 Gebruik je branding

Als het goed is heb je een toffe huisstijl en weet je precies waar je merk voor staat. Is dit niet het geval? Ga eerst daarmee aan de slag voor de templates maken. Anders maak je bestanden die niet volledig uitstralen wie je bent. Hoe je aan je branding werkt lees je hier: De 3 onderdelen van goede branding

Als je al wel een mooie huisstijl, kernwaarden, doelgroep en positionering hebt is het belangrijk om deze terug te laten komen in je templates. Let er op dat je de kleuren en typografie consistent toepast, dat je het juiste gevoel overbrengt en dat alles duidelijk is. 

Ik zie ook vaak mensen alles op elkaar proppen in een ontwerp, doe dit alsjeblieft niet! Er is niets mis met witruimte, geef elementen de ruimte. Anders voelt het al heel snel chaotisch en wordt het er niet mooier op.

#3 Kies het juiste formaat

Dit is een les die ik zelf met vallen en opstaan heb geleerd. Hoe vaak ben je wel niet lekker aan het spelen met bijvoorbeeld Canva of andere ontwerpprogramma’s en kom je er op het einde achter dat het formaat niet klopt? Te vaak…

Dus! Bij templates maken wil je hier goed op letten. Wil je bijvoorbeeld een template maken voor je Instagram Reel covers? Zoek dan eerst de juiste afmetingen op. Wil je een banner afbeelding maken voor boven je LinkedIn profiel? Ga dan eerst op zoek naar de juiste afmetingen. Dit geldt natuurlijk voor elk bestand.

Better safe than sorry: zoek het op! Bij social media veranderen de formaten nog wel eens, dus je kunt het beste hiernaar Googlen of op de plek van uploaden kijken, daar staat het ook vaak vermeld.

Heb je Canva Pro? Dan heb je geluk. Dit biedt namelijk de mogelijkheid om je bestand achteraf nog te resizen. Vaak moet je dan alsnog bepaalde elementen wijzigen, maar dan hoef je niet helemaal vanaf 0 te beginnen.

#4 Houd rekening met diverse mogelijkheden

Ga je lekker templates maken loop je ineens vast met de vraag wat er allemaal in terug moet komen. Denk maar eens aan een template voor een e-book. Misschien denk je eerst dat je alleen tekst erin wilt, maar kom je er later achter dat je ook afbeeldingen en invulvelden erin wilt hebben. 

Ik maak zelf altijd van te voren een lijstje met alle mogelijkheden. Pas dan ga ik aan de slag met het ontwerpen van m’n templates. Natuurlijk kan je niet alles voorzien, maar met een beetje voorbereiding kom je een heel eind. 

Kijk bijvoorbeeld nog eens naar je inspiratie. Wat voor pagina’s en elementen komen daarin voor? Neem deze dan ook mee als je zelf aan de slag gaat met templates maken.

#5 Maak verschillende bestanden

Als je toch bezig bent met templates maken is het net zo handig om je designs in te zetten voor andere bestanden. Stel je hebt een template gemaakt voor Instagram stories, kijk dan of je ook direct een paar pagina’s kunt maken voor Instagram Reel covers. Of als je een mooi e-book hebt gemaakt, misschien heb je dan ook inspiratie voor een presentatie. 

Meestal kan je dezelfde stijl ook voor andere soorten bestanden gebruiken, maar moet je enkel het formaat en elementen wijzigen. Bijvoorbeeld als je eerst pagina’s voor social media posts hebt gemaakt, kan je waarschijnlijk deze elementen ook gebruiken voor presentatieslides. Dan wordt de pagina alleen breder, maar kan je wel dezelfde stijlelementen aanhouden. Scheelt weer werk als je niet vanaf nul moet beginnen!

Social media post templates - Studio Rocket Power

#6 Ga lekker spelen

Het belangrijkste bij creatief werk is dat het niet perfect hoeft te zijn. Ga lekker spelen in Canva of andere ontwerpprogramma’s, heb lol en laat los hoe het eindresultaat moet worden! Soms heb je direct al een beeld hoe het moet worden, maar vaak heb je ook gewoon even de ruimte nodig om ermee te klooien.

Als ontwerper heb ik dat ook met van alles. Door los te laten dat het in 1 keer af moet zijn en het niet teveel tijd moet kosten blijft het leuk. Anders zit je alleen maar gefrustreerd naar je scherm te staren. 

Zeker met Canva heb je zoveel voorbeelden, gebruik die eerst eens, pas kleuren aan en kijk hoe je het meer eigen kunt maken. Ik weet zeker dat als je de druk voor jezelf verlaagd je zoveel mooiere templates kunt maken!

#7 Sla het duidelijk op

De laatste tip die ik heb over templates maken gaat over opslaan. Enerzijds is het belangrijk dat je je template een duidelijke naam geeft zodat je die kunt terugvinden. Ik zet altijd ‘Template’ in de naam, maar heb ook een speciaal mapje in Canva waar ik al deze templates in zet. Met Canva Pro kan je zelf ook nog bestanden opslaan als template, zodat je deze voortaan met 1 klik makkelijk kunt gebruiken.

Daarnaast wil je natuurlijk ook je gemaakte werk kunnen downloaden en gebruiken. Let er daarbij op dat je het als juiste bestand download. Wil je bijvoorbeeld je presentatie als PDF of als PowerPoint hebben? Dat kan allebei, maar sta er even bij stil wat je daadwerkelijk nodig hebt. Geef vervolgens ook je gedownloade bestand een duidelijke naam en niets iets als ‘sdljkfs’. Maak het jezelf vooral makkelijker door heeeeel even een goede naam te geven aan je mooie werk!

En nu?

Wil jij mooie templates maken voor je documenten zodat je eenvoudig met je marketing bezig kunt zijn? Super slim! Dat is niet alleen leuk om te maken, maar gaat je ook wel tijd en energie besparen op de lange termijn.

7 tips die ik heb geleerd tijdens het maken van templates zijn om inspiratie te zoeken, je branding te gebruiken, het juiste formaat te kiezen en rekening te houden met diverse mogelijkheden. Als je toch bezig bent is het ook slim om je stijl te gebruiken voor verschillende bestanden. Vergeet niet lekker te gaan spelen tijdens het proces en sla het achteraf duidelijk op!

Ben je benieuwd hoe mijn templates eruit zien? Deze kan je voor een leuk klein bedrag kopen! Ze zijn gemaakt in Canva en bieden vele mogelijkheden. Hierin vind je templates voor o.a. social media posts, e-books, presentaties, Lightroom Presets en nog veel meer! Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?! M’n webshop vind je hier: Webshop