Snel een online product maken – 5 tips

door | apr 4, 2024

Wil je graag snel een online product maken want heb je niet de tijd om uren bezig te zijn? Dat hoeft ook niet! Ik ben ervan overtuigd dat je ook best snel een online product kunt maken. Hoe? Dat ontdek je in deze blog!

Liever luisteren? Dat kan met deze podcastaflevering!

Snel een online product maken

Voordat ik begin wil ik wel even benadrukken dat een groter online product, zoals een cursus, niet in enkele uren te maken is. Ook als je al een groot deel van de content hebt, zul je nog wel wat dagen bezig zijn met alles verzamelen en qua techniek neer te zetten. Maar! Dat betekent niet dat je altijd heel veel tijd kwijt bent. Zeker met deze 5 tips weet ik zeker dat je efficiënt een product kunt maken.

#1 Maak het specifiek

Als je snel een online product wilt maken is het belangrijk dat je het onderwerp zo specifiek mogelijk maakt. Op die manier weet je duidelijk wat er wel en niet in moet komen. 

Hiervoor kijk je eerst naar je expertise. Wat wordt het onderwerp van je online product? Zeg hierbij liever niet iets breeds als ‘marketing’, maar liever ‘TikTok voor webshops’. Vervolgens kijk je naar je doelgroep. Wat is hun niveau (starter, middel, gevorderd) en welke vragen hebben ze over het onderwerp? In het voorbeeld van TikTok voor webshops zou het dan kunnen worden: TikTok voor startende webshops die hun eerste klanten willen bereiken. Of TikTok voor groeiende internationale webshops die willen adverteren op het platform. 

#2 Zet een duidelijke structuur neer

Wat mij altijd helpt met snel een online product maken is een goede structuur neer te zetten van de inhoud. Als ik dat aan het begin meteen goed neerzet weet ik dat ik (zo goed als) alles in 1 keer kan toevoegen en dat het dan compleet is. 

Er is niks wat zoveel tijd en energie kost als tussendoor nog uitgebreid moeten puzzelen om de structuur helder te krijgen. Dan mis je bijvoorbeeld een stukje uitleg, maar bij welk hoofdstuk hoort het dan? Dit soort werk is zonde van de tijd.

Dus neem direct goed de tijd om de opbouw van je product helder te maken. Wat is het proces dat mensen doorlopen? Wat hoort er bij elke stap? Welke opbouw kan je voor elke stap aanhouden zodat je alles uitlegt? Denk aan wat het is, waarom het belangrijk is en hoe je het doet bijvoorbeeld.

#3 Kijk wat je al hebt liggen

Veruit de beste manier om snel je product te maken is door bestaande informatie te recyclen. Misschien heb je wel een document liggen wat je zelf vaak gebruikt of wat je ooit voor een klant hebt gemaakt. Of heb je diverse blogs, mails of social media posts geschreven die je kunt bundelen. Of misschien heb je al wel een keer video’s gemaakt of presentaties gegeven. 

Dit zijn allemaal waardevolle zaken die je prima kunt hergebruiken! Meestal moet je wel even wat informatie eruit halen en het iets algemener maken, maar dan ben je al wel snel rond. Scheelt enorm veel werk t.o.v. iets vanaf nul te moeten maken!

#4 Houdt het eenvoudig

Is het nodig om nog een extra template toe te voegen die waarschijnlijk niemand gaat gebruiken? Nee. Of een werkboek met tig pagina’s ter ondersteuning van je cursus? Kan prima beknopt. 

Als het echt essentieel is om iets toe te voegen, vooral doen. Maar vaak zijn we zaken aan het toevoegen om het toevoegen. Dus blijf kritisch en houd het eenvoudig. Scheelt jou niet alleen veel tijd bij het maken, maar houdt het ook overzichtelijker voor je klant! 

Snel-een-online-product-maken-Studio-Rocket-Power

#5 Werk efficiënt

En de laatste tip om snel je online product te maken is om efficiënt te werken. Dat doe je al door keuzes te maken en content te recyclen, maar er zijn nog 2 manieren om efficiënt te werken.

De eerste is om een plan te maken. Hoe kan je ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk werkt? Misschien is het handig om alvast tijd in je agenda te blokken zodat je je kunt focussen. Ik zou je ook aanraden om in bulk te werken. Dus eerst alle teksten schrijven en dan achter elkaar de video’s opnemen en daarna alles bewerken. 

Als tweede zou ik je aanraden om te kijken naar tools die je kunt gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld ChatGPT om je teksten te laten redigeren of Mailblue om automatisch mails te versturen. Je hoeft niet eindeloos naar je scherm te staren of handmatig taken uit te voeren!

Extra tip: gebruik templates. Voor een webinar of e-book kan je bijvoorbeeld templates gebruiken voor het ontwerp. Dan hoef je enkel je tekst erin te plakken en wat kleine dingen aan te passen i.p.v. from scratch te stoeien met Canva. Mijn template kit is je beste vriend hiervoor!

En nu?

Geen zin om maanden van je leven te spenderen aan het maken van een online product? Dat hoeft ook helemaal niet! Als je een specifiek product maakt met een duidelijke structuur, content recyclet, het eenvoudig houdt en efficiënt werkt kan je echt best wel snel een online product maken!

En wil je meer leren over het maken en verkopen van een ijzersterk online product? Volg dan m’n cursus Maak je Online Product! Hier leer je alles over de juiste vorm kiezen, goede inhoud maken, professioneel vormgeven en alles automatiseren. Hier lees je alles erover!