Wat zijn de voordelen van online marketing? 6 redenen om met online marketing te beginnen!

door | aug 29, 2022

Online marketing is tegenwoordig niet meer weg te denken, we zijn met z’n allen zoveel online. 8 van de 10 consumenten geeft aan dat content hun aankoopbesluit beïnvloedt. Je zult als ondernemer hierin mee moeten gaan om nieuwe klanten aan te blijven trekken. Voor jou als ondernemer zijn er dan ook talloze voordelen van online marketing om gebruik van te maken.

Wat precies die voordelen van online marketing zijn lees je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat zijn de voordelen van online marketing?

#1 Je hebt een groot bereik

Een van de grootste voordelen van online marketing is dat bijna iedereen wel online te vinden is. Het wordt zelfs lastig om mensen te vinden die geen social media account hebben en niks met internet doen. Hierdoor heb je automatisch een groot bereik als je jezelf zichtbaar maakt. Hoe lekker zou het zijn om in 1 keer honderden of misschien wel duizenden mensen te bereiken?! Daar helpt online marketing je mee!

#2 Automatisch mensen opwarmen

Ik vind het zelf ideaal dat je met online marketing mensen automatisch mee kunt nemen in de klantreis. Je maakt bijvoorbeeld 1 keer een blog, mensen lezen dat en leren je beter kennen. Vervolgens downloaden ze je gratis weggever waarna ze in je funnel terecht komen en je nog beter leren kennen. 

Natuurlijk moet je eerst tijd investeren in het opzetten van dit systeem, maar als het eenmaal staat is het fantastisch! Het is overigens niet zo dat je er nooit meer na om hoeft te kijken, optimaliseren kan altijd, maar het systeem werkt voor jou. Vind ik een van de voordelen van online marketing!

#3 Het is schaalbaar

Hier komen de bovenste 2 samen: namelijk automatisch steeds meer mensen bereiken. Zodra je systemen staan kunnen er oneindig veel mensen doorheen, zonder dat jij er nog iets voor hoeft te doen. Hooguit kost het je iets meer aan de systemen, maar als het meer oplevert is dat alleen maar een luxeprobleem toch?

#4 Goedkoper dan traditionele marketing

Bij traditionele marketing moet je denken aan print, PR of tv reclames. Allemaal heel leuk, maar ook erg prijzig. Daarom zie je vooral grote bedrijven hierin investeren. 

Een van de voordelen van online marketing is dat het een stuk goedkoper is en sommige opties zijn zelfs gratis. Zeker social media kost je niks van geld. Andere vormen, zoals een blog, webinars of e-mailmarketing, zijn ook niet duur. Het ligt er vooral aan hoe je het wilt aanpakken. 

Voor een tientje per maand kan je al je website live hebben en hier blogs op plaatsen. Webinars geven kan met gratis tools, maar ook betaald. En hetzelfde geldt ook bij e-mailmarketing. Online adverteren kost meer geld, maar levert je ook sneller meer op. Je kunt online marketing zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt! 

#5 Je kunt niches bereiken

Online marketing is enorm geschikt als je een bepaalde niche hebt. Stel je verkoopt veganistische sportschoenen voor ondernemende moeders. Met traditionele marketing zou je dan een advertentie in een magazine moeten plaatsen of langs beurzen gaan, met alle kosten vandien.

Tegenwoordig kan je heel specifiek adverteren op deze doelgroep. Sociale platformen en algoritmes weten beter waar we in geïnteresseerd zijn dan wijzelf. Zo zou je je product onder de aandacht kunnen brengen bij vrouwen die geïnteresseerd zijn in veganisme, duurzaamheid, sporten, kinderen en ondernemen. En deze categorieën kan je nog veel specifieker maken zodat je exact de mensen bereikt die perfect bij je product passen.

Naast adverteren kan je natuurlijk ook goed content maken op je eigen kanalen zodat dit ook gevonden wordt door je doelgroep.

#6 Je krijgt data

Of je het leuk vindt of niet: er is onwijs veel data over ons bekend. Dit is ook een van de voordelen van online marketing, want dit kan je goed gebruiken. 

Denk maar eens aan je doelgroep. Je kunt informatie vinden over de geografische gegevens (geslacht, woonplaats, leeftijd, taal), maar ook psychografische kenmerken (interesses). Deze inzichten kan je vervolgens goed gebruiken voor je aanbod, content en targeting. 

Ik vind zelf data altijd heel interessant om te zien en hiermee te spelen. Bijvoorbeeld om te zien hoeveel mensen een mail openen of hoe lang ze op een pagina zijn. Dan kan ik gaan testen wat er gebeurt als ik een ander titel aan m’n mail geef of dat ik meer informatie moet tonen op een pagina. Super waardevolle informatie!

Voordelen van online marketing Analytics Studio Rocket Power

En nu?

Er zijn vele voordelen van online marketing. Ik vind het sowieso altijd de moeite waard om er meer tijd in te investeren omdat het zoveel oplevert. Tegenwoordig kan je als bedrijf ook niet meer niks doen met online marketing.

De voordelen van online marketing zijn: je hebt een groot bereik en je kunt automatisch mensen opwarmen waardoor het een schaalbaar systeem is. Daarbij is het een stuk goedkoper dan traditionele marketing, kan je eenvoudig niches bereiken en ontvang je veel data.

Wil je meer gebruik maken van de voordelen van online marketing? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! Hierin leer je je marketing op je eigen manier aan te pakken met een duidelijke strategie. We werken aan je personal brand, kiezen kanalen die bij je passen en maken toffe content. Geen gedoe meer, maar praktische stappen om te zetten. Meer informatie over deze cursus vind je hier.