In 3 stappen je USP’s bepalen. Wat zijn USP’s en hoe formuleer je ze?

door | mei 15, 2023

Snel, je hebt 10 seconden om 3 USP’s te benoemen! Tik Tok, tik tok, tik tok… En, gelukt? Geen zorgen als je dat lastig vindt, veel ondernemers vinden het lastig. USP’s bepalen is echter wel belangrijk, ze zorgen er namelijk voor dat je je kunt onderscheiden van je concurrenten en kunt uitleggen waarom potentiële klanten voor jou moeten kiezen. 

Om je te helpen met je USP’s bepalen leg ik in deze blog uit wat USP’s zijn en welke stappen je moet zetten om ze te formuleren!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat zijn USP’s en waarvoor gebruik je ze?

USP’s staan voor Unique Selling Points. Dat zijn de unieke eigenschappen van een product, dienst of bedrijf als geheel. Ze zorgen ervoor dat je kunt uitleggen waarom jouw product/dienst/bedrijf beter is dan die van een concurrent.

Ik zei het al even in de introductie, maar USP’s gebruik je dus om je te onderscheiden van je concurrenten en potentiële klanten te overtuigen om voor jou te kiezen. Zeker als je heel duidelijk je unieke kwaliteiten kunt benoemen is het super makkelijk voor mensen om je waarde in te zien.

In 3 stappen je USP’s bepalen

Yes, tijd om met je unieke eigenschappen aan de gang te gaan! Laten we samen je USP’s bepalen door het volgen van 3 simpele stappen. 

#1 Doe marktonderzoek

USP’s bepalen doe je om je te onderscheiden van je concurrentie. Dan is het natuurlijk ook waardevol om te weten wat de USP’s zijn. Ik denk dat het altijd interessant is om te weten wat je concurrenten aanbieden, maar ook wat hun sterke en zwakke punten zijn.

Het makkelijkste is om je eigen branche in te typen in Google en de bovenste 5-10 websites te bekijken. Check de homepage, productpagina’s en over mij pagina’s. Als het goed is moet op een of meerdere plekken duidelijk de USP’s te vinden zijn.

Noteer vervolgens per concurrent wat hun USP’s zijn. Als ze deze niet hebben weet je ook meteen dat je een voorsprong hebt!

Let op: je eigen USP’s bepalen betekent niet dat je de USP’s van je concurrenten gaat overnemen. Het helpt juist met inzicht krijgen waar er voor jou nog winst te behalen valt. Let er ook op dat je niet eindeloos gaat zitten zoeken. Vaak zorgt dit ervoor dat je (bewust of onbewust) veel gaat kopiëren. Een half uurtje zoeken is voldoende. 

#2 Onderzoek je eigen kwaliteiten

In mijn ogen is dit de leukste stappen bij je USP’s bepalen: jezelf onderzoeken! Schrijf je eigen kwaliteiten, eigenschappen en leuke trekjes op. Hoe zou je jezelf in een aantal woorden omschrijven of hoe zouden anderen je omschrijven? Waar ben je goed in, waarvoor komen mensen om je hulp te vragen?

Vervolgens kijk je naar je kernwaarden. Wat vind je het allerbelangrijkste in je bedrijf? Hoe wil je dat (potentiële) klanten over je denken en je onthouden? Hoe ga je met mensen om? Waar is jouw business het allerbeste in? Alles over kernwaarden vind je hier: Hoe kom je achter je kernwaarden en wat doe je ermee? Tips en 117 voorbeelden

Als je het lastig vindt om jezelf te onderzoeken kan het helpen bij je USP’s bepalen om te gaan associëren. Dus stel dat je jezelf of je bedrijf zou vergelijken met een dier, wat voor dier zou het zijn en waarom? Een hond is loyaal, een kat eigenwijs en een vlinder staat voor vrijheid. Natuurlijk zijn er wel meer kenmerken van een dier waarmee je jezelf kunt vergelijken.

Of hoe zou een huis of een feestje eruit zien als het typisch wat voor jou is? Of hoe ziet een kunstwerk eruit? Of wie zou je zijn als superheld of bekend persoon? Het maakt niet zoveel uit waarmee je jezelf en je bedrijf vergelijkt, als je maar kunt uitleggen wat de overeenkomsten zijn.

Maak van alle punten die je hebt opgeschreven een lijst.

#3 Kies en blijf finetunen

Whoehoe, je hebt nu een aardige lijst met input voor je USP’s. Tijd om te gaan kiezen! 

Ik zou je aanraden om een top 5 van belangrijkste waarden te maken. Dus stel je hebt een lijst met 10 eigenschappen, kwaliteiten en kernwaarden: welke vind je het belangrijkste dat (potentiële) klanten over je weten? Uiteindelijk heb je 3 tot 5 USP’s, meer is niet te onthouden.

Wat kan helpen is om de USP’s die je hebt gekozen te omschrijven. Dus wat betekenen ze voor jou en je bedrijf? Wat wil je exact dat mensen onthouden hierover? Wat voor jou bijvoorbeeld ‘persoonlijk’ betekent, hoeft dat niet voor mij of je klanten te betekenen. 

Realiseer je wel dat je USP’s bepalen niet een eenmalige taak is. Ook als je eenmaal hebt gekozen en glashelder hebt wat ze betekenen. In verloop van tijd zul je merken dat je een andere USP belangrijker vindt of dat je een iets andere definitie hebt. Dat maakt helemaal niet uit, dan is het juist goed om ze te blijven finetunen zodat alles 100% aansluit bij je.

#4 Toepassen

Deze stap hoort natuurlijk niet bij je USP’s bepalen, maar ik wil je niet laten bungelen. Je USP’s formuleer je niet om ze vervolgens op de plank te laten liggen, je wilt ze ook naar buiten brengen! Het doel is natuurlijk om je aanbod en je bedrijf te promoten en duidelijk te maken waarom je bedrijf uniek is.

Je USP’s kan je verder overal gebruiken. In gesprek, maar je zet ze natuurlijk ook op je website, salespage, over mij pagina, social media bio’s, advertenties, in je content. Overal! Eigenlijk altijd als je het hebt over je aanbod en jezelf wil je ze ergens benoemen. Het hoeft niet altijd zo puntsgewijs, maar je wilt dat je doelgroep precies weet waarom ze bij jou moeten zijn. Dus je kunt het ook in een verhaal verwerken.

USP's bepalen-Studio-Rocket-Power

En nu?

Ga je aan de slag met je USP’s bepalen? Super goed! Het gaat je enorm helpen potentiële klanten te overtuigen om voor je te kiezen. De stappen die je moet zetten om je USP’s te formuleren zijn: marktonderzoek doen, je eigen kwaliteiten onderzoeken, vervolgens kies je 3-5 USP’s en ga je deze finetunen. Als dat gelukt is, gebruik je ze overal in je marketing zodat iedereen weet waarom ze bij je moeten zijn.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij onderscheiden en van jezelf een ijzersterk merk maken? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.