10 fouten bij het maken van online producten

door | mei 9, 2024

Online producten worden steeds populairder. Vind ik super goed nieuws! Alleen een maar: er zitten ook steeds slechtere tussen. Je snapt dat ik dat niet aan kan zien, dus ik deel graag hoe je dit kunt voorkomen!

In deze blog behandel ik 10 fouten die vaak worden gemaakt en wat je ermee moet doen!

10 fouten bij het maken van online producten

#1 Geen keuze maken

Een van de struggles die ik vaak tegenkom bij online producten is dat mensen niet durven te beginnen omdat ze geen keuze kunnen maken. Ze blijven eindeloos hangen in vragen zoals welke doelgroep? Welk onderwerp? Welke vorm? Vervolgens raken ze in een vicieuze cirkel waarbij ze twijfelen of er wel genoeg behoefte is aan hun idee en of ze wel genoeg weten om dat door te kunnen geven. 

Het maakt niet uit of een of meerdere van deze zaken herkent, maar het is in ieder geval super zonde. Er is niets wat zoveel tijd en mentale ruimte kost als keuzes die je niet maakt. En laten we wel wezen: je weet nooit wat het beste werkt totdat je het gaat doen! Dus je kunt er heel lang over nadenken, maar dat geeft niet meer garantie op succes. Hak die knoop door en ga het proberen, alleen dan krijg je de inzichten die je nodig hebt.

Fouten-online-product-maken-Studio-Rocket-Power

#2 Overladen met informatie

Een valkuil waar ik zelf ook nog wel eens in trap bij het maken van online producten is dat ik alles erin kwijt wil. Maar meer is niet altijd beter. Stel dat je een cursus volgt die uit 100 lessen bestaat: waar begin je? Of een webinar van 2 uur: wat is het belangrijkste? 

Het is vrij makkelijk om mensen te overweldigen met veel informatie. En als je hoofd vol zit met informatie is het lastig om te achterhalen wat het belangrijkste is en het om te zetten in actie. Je helpt je klanten meer met enkel de belangrijkste informatie te delen i.p.v. delen om te delen. 

#3 Niet waardevol genoeg

Ik heb ook genoeg online producten gekocht die van alles beloofden maar niks leverden. Dit hangt natuurlijk af van het niveau van je doelgroep, maar je wilt wel dat mensen er iets aan hebben. Dat hoeft niet te betekenen dat je alleen maar kennis deelt. Je kunt namelijk ook waarde bieden met je eigen visie, een simpele tip waarvan je merkt dat ie vaak werkt of templates om mee aan de slag te gaan. Maar let er op dat mensen er wel daadwerkelijk iets mee kunnen en dat het geen weggegooid geld is, daar maak je geen vrienden mee en is slecht voor je imago.

#4 Niet passend bij je eigen kwaliteiten

Ik zie vaak ondernemers online producten maken die niet past bij hun manier van werken, puur omdat ze per se een bepaald format willen volgen. Ga geen cursus met video’s maken als je dat vreselijk vindt of niet goed kunt. Of ga geen e-book maken als je niet goed kunt schrijven. Ga uit van je eigen kwaliteiten. Dat maakt het niet alleen makkelijker om te maken, maar ook een stuk leuker en dat komt ook zo over.

#5 Te groot onderwerp

Ook zo’n typische valkuil is om voor digitale producten een enorm onderwerp te pakken omdat het anders niet interessant genoeg zou zijn om te kopen. Je mag je realiseren dat je online product geen hele opleiding is. Je wilt juist een stukje leren aan je doelgroep omdat het anders te onduidelijk wordt waar je product nou overgaat. Daarnaast wil je ook niet alles van A t/m Z van beginner tot expert behandelen. Dan ben jij jaren bezig met het creëren, maar je kunt ook niet de resultaten behalen die je wilt. 

Maak liever een cursus over Reels voor starters dan alles over Instagram voor elk niveau. Dan weet je zeker dat je de juiste kennis deelt, niemand overweldigd en ook je klanten tevreden kunt stellen.

#6 Onduidelijke structuur

Je hebt ongetwijfeld wel eens een gesprek gevoerd met iemand die van de hak op de tak ging en je er niks van begreep. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met je online product. Als je alle kanten op gaat, kunnen anderen je kennis niet tot zich nemen. Probeer het logisch op te bouwen en een vaste structuur per onderdeel aan te houden. Dus wat zijn de stappen die je zelf zet? Wat voor jou logisch is kan je ook logisch uitleggen aan een ander.

#7 Te weinig focus op resultaat en de doelgroep

Je klanten kopen online producten voor een bepaald doel. Sta daar ook bij stil vooraf, wat je wilt dat mensen weten, hebben en/of kunnen na het volgen van je product. Anders ben je met hagel aan het schieten en levert het niks op. Vergeet dan ook niet tijdens het creëren hier naartoe te werken en besef je het niveau van je doelgroep. Een starter leg je zaken heel anders uit dan een expert. 

#8 Geen professionele uitstraling

Vormgeving heeft een grote invloed op hoe je online producten wordt ervaren. Of het niet serieus wordt genomen of als hoogstaand wordt gezien. Dat betekent echter niet dat je honderden euro’s aan een designer moet uitgeven. Het is prima om een e-book in Word te maken, maar zorg ervoor dat je wel let dat het fijn leesbaar is, dat je huisstijl erin terugkomt en dat er afwisseling in het design zit. Extra makkelijk maken? In m’n template kit vind je alles wat je nodig hebt voor maar een paar euro!

#9 Geen automatisering

Je wilt niet dat je nog eindeloos veel handmatig werk hebt als mensen je digitale product hebben gekocht of zich hebben aangemeld. Dat is voor jou niet fijn en ook niet voor je klanten die dan moeten wachten. Er valt zoveel te automatiseren, maak er gebruik van! Koppel je mailprogramma aan je website om automatisch informatie te sturen, laat facturen in je boekhoudprogramma zetten, geef mensen direct toegang tot je cursus. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk!

En vind je dat lastig, eng of denk je dat je dat niet kunt? Lees even deze blog: Hoe ga je om met angst voor techniek? Overwin je technofobie met deze 7 tips

#10 Geen marketing en promotie

Is je product af, weet nog niemand er vanaf! Vergeet niet na te denken over hoe je het gaat verkopen. Promoot het op al je kanalen, bedenk een leuke actie, ga adverteren, zet het op andere platformen etc. Neem je marketing en sales serieus, anders is het ook zonde van de moeite om je product te maken. Je product is zo goed en kan zoveel mensen helpen, geef het dan ook de aandacht die het verdient!

Hulp nodig bij een marketingstrategie maken? Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten

En nu?

Wil je online producten maken of ben je daar al mee bezig? Zorg ervoor dat je deze 10 veelgemaakte fouten voorkomt! Durf te kiezen, maak het waardevol zonder te overweldigen, kies voor je eigen kwaliteiten, zorg voor een mooie uitstraling, automatiseer en geef het de promotie die het verdient!

En wil je deze fouten voorkomen en meer leren over het maken en verkopen van een ijzersterk online product? Volg dan m’n cursus Maak je Online Product! Hier leer je alles over de juiste vorm kiezen, goede inhoud maken, professioneel vormgeven en alles automatiseren. Hier lees je alles erover!