Krijg meer resultaten met je marketing dankzij conversie optimalisatie. Wat is het en 6 stappen om het te doen – inclusief tips & voorbeelden

door | mei 29, 2023

Wil je meer verkopen, downloads of dat mensen contact met je opnemen vanuit je marketing? Dan is het slim om met conversie optimalisatie aan de gang te gaan! Misschien vind je dat nu heftig klinken, maar in deze blog leg ik je simpel uit wat conversie optimalisatie betekent en hoe je dit kunt toepassen in je marketing!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat is conversie optimalisatie?

Conversie optimalisatie (ook wel CRO genoemd) is het proces waarbij jij ervoor zorgt dat meer potentiële klanten overgaan tot een gewenste actie (de conversie). Denk aan het kopen van een product, je mail openen, je weggever downloaden, volgen op Instagram of het invullen van een contactformulier. Door het optimaliseren van de gebruikerservaring, kan je de kans vergroten dat bezoekers daadwerkelijk converteren.

Conversie optimalisatie focust zich grotendeels op websites, maar geldt net zo goed voor funnels en contentmarketing. 

Conversie optimalisatie - Studio-Rocket-Power

Waarom is conversie optimalisatie belangrijk?

Bij conversie optimalisatie richt je je op de conversiepercentages verbeteren. Om dit uit te leggen heb ik een simpel voorbeeld:

Stel je hebt nu een advertentie lopen voor een gratis weggever waarmee je een online product wilt verkopen. 10.000 mensen zien je advertentie, 25% gaat door naar de opt-in pagina (dit zijn 2.500 mensen). 30% van de bezoekers besluit om gegevens op te geven (750 downloads). Vanuit je funnel gaat 1% over tot aankoop, dan heb je 7 klanten. Al deze percentages zijn perfect om te optimaliseren. 

Als je namelijk meer % kunt laten doorklikken vanuit je advertentie, meer % kunt overtuigen te downloaden en je gaat je funnel verbeteren waardoor meer % gaat kopen heb je veel meer klanten. 

Om het voorbeeld rond te maken: 10.000 kijkers > 26% opt-in (2.600) > 31% downloads (806) > 2% aankoop = 16 klanten. 2x zoveel dus! En dat is op elke plek 1% omhoog. Kan je nagaan wat het doet als je je conversiepercentages nog meer omhoog kunt krijgen!

Hoe doe je conversie optimalisatie?

#1 Analyseer de data

Voordat je aan de slag gaat met conversie optimalisatie, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de huidige situatie. Analyseer daarom je data. Kijk in Google Analytics voor je website, in je mailprogramma, op je social media kanalen en eventueel je ad manager. 

Kijk naar de volgende data:

  • Bij je website kijk je naar welke pagina’s die bezoekers bekijken, hoe lang, op welke pagina’s ze afhaken en naar hoeveel pagina’s ze bekijken.
  • Voor je e-mails kijk je naar de openingspercentages van de mails, hoeveel mensen zich uitschrijven en bij welke mails dat gebeurt.
  • Bij je social media kijk je per kanaal naar de interactie per bericht (likes, opslaan en reacties), groei in volgers en hoeveelheid berichten die je krijgt.
  • Bij je advertenties kijk je naar het aantal klikken, de doorklikratio, resultaten en kosten per resultaat.

Het analyseren van data is niet een eenmalige stap. Je doet dit vooraf om te zien waar je nu staat, maar het is ook belangrijk om regelmatig te blijven meten. Plan elke maand een moment in om in je cijfers te duiken zodat je weet wat de vooruitgang is en welke stappen je kunt zetten.

#2 Verdiep je in je doelgroep

Zoals met alles in marketing, en dus ook voor conversie optimalisatie, is het belangrijk om je te verdiepen in je doelgroep. Misschien spreek je je doelgroep nog niet goed aan in je communicatie waardoor ze niet overgaan tot een conversie.

Sta stil bij hun problemen en verlangens. Kloppen ze en triggeren ze je doelgroep? Kan je het sterker maken? Welke acties willen ze graag zetten en is dit nu eenvoudig om te doen?

#3 Optimaliseer het ontwerp 

Een goede vormgeving heeft een grote invloed op je conversie. Een aantrekkelijk design is fijn, maar het draait vooral om gebruiksvriendelijkheid. Kunnen mensen eenvoudig je website gebruiken, kunnen ze alle informatie vinden en snappen ze welke actie ze kunnen zetten? 

Houd alles overzichtelijk en maak het zo duidelijk mogelijk.

#4 Optimaliseer je content

Content staat centraal in je marketing, daarom is het ook belangrijk om dit mee te nemen bij je conversie optimalisatie. 

Schrijf pakkende teksten en maak aantrekkelijke media die je doelgroep prikkelen. Speel dus in op de behoeften van je doelgroep zodat ze je content blijven consumeren. Zet hiervoor de juiste tone of voice en storytelling in. Alles daarover lees je hier: Hoe moet je starten met storytelling? Wat is het, waarom is het belangrijk en hoe pas je het toe in je content? 7 tips en voorbeelden

Goede content bevat ook duidelijke informatie. Zet bijvoorbeeld in een afbeelding bij je advertentie de belangrijkste punten, gebruik duidelijke taal bij knoppen en vertel mensen wat ze kunnen verwachten. Het is fijn om af te wisselen tussen bulletpoints en alinea’s om het goed leesbaar te houden. Je kunt eventueel testen met mensen of je content duidelijk is.

Kijk wat het doet als je een andere titel gebruikt voor je mail, een andere eerste zin bij je post of als je een andere kop gebruikt op je website.

#5 Maak gebruik van sterke call-to-actions

Je doel van conversie optimalisatie is dat mensen overgaan tot actie. Dan moet het wel duidelijk zijn welke actie je wilt dat mensen uitvoeren en hoe ze dit moeten doen. 

Zet super helder in je tekst neer welke actie je wilt dat mensen zetten. Zeg dus ‘sla dit bericht op’, ‘neem contact op’ of ‘koop X’. Gebruik opvallende knoppen of zet de links in de tekst met een lijn eronder en eventueel in een opvallende kleur. 

#6 Maak gebruik van A/B testing

Om conversie optimalisatie beter en sneller te doen is het aan te raden om A/B testen in te zetten. Hierbij maak je 2 varianten van hetzelfde om deze met elkaar te kunnen vergelijken. Denk aan een salespagina waarin je bij de pagina A een foto hebt en pagina B op dezelfde plek een video. 

Door te testen weet je welke variant het beste presteert en kan je deze inzichten implementeren in je marketing. Let op: verander maar 1 ding, anders kan je niet herleiden waardoor bepaalde resultaten kwamen. Zorg er ook voor dat je de test lang genoeg laat lopen, zoals 500 bezoekers per versie, zodat je ook daadwerkelijk een conclusie kunt trekken o.b.v. kwantitatieve cijfers.

En nu?

Conversie optimalisatie is een proces om meer resultaten te halen met je marketing, denk aan conversies zoals downloads, aankopen en ingevulde contactformulieren. Om conversie optimalisatie goed aan te pakken ga je je data analyseren, verdiepen in je doelgroep, je design en content optimaliseren, sterke call-to-actions gebruiken en ga je A/B testen.

Wil je meer resultaten zien in je marketing? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.